психолог онлайн

Екзистенційна криза: як пережити

14.11.2023
Екзистенційна криза: як пережити

У житті людина стикається з різними переломними моментами, які так чи інакше впливають на її долю. Переїзд в інше місто, закінчення університету, зміна роботи, весілля, народження дитини, розлучення. Перераховувати можна нескінченно.

Кожна ситуація впливає на людину, її думки, вчинки, емоційний стан. Однак найбільш сильний вплив мають психологічні чинники. Наприклад, екзистенційна криза. Типова first world problem. Сучасна людина звільнена від необхідності вирішувати гострі питання виживання. Тому у неї достатньо часу, щоб розмірковувати про сенс життя, пошук призначення і т.п. Починаючи розбиратися в своїх бажаннях і відчуттях, можна дійти безрадісних висновків.

Що таке екзистенційні проблеми? Як знайти вихід з кризи?
Розповідаємо в статті.

 

Що таке криза?

Це неспокійний стан, який з'являється в зв'язку з травмуючими подіями. Виражається в переосмисленні життя, цілей, поглядів, цінностей, прийнятих рішень. Людина ставить під сумнів все: від вибору, який зробила у минулому до того, в якому напрямку рухатися далі.

Звичайно, не завжди, розмірковуючи про сенс життя, людину долають страхи, розчарування і невизначеність. Екзистенційна криза — це не обов'язкова точка, якої кожен повинен дійти. Думки про прожиті роки можуть викликати як почуття незадоволеності, так і наснаги.

Якщо ви знаєте відповіді на запитання: «Який сенс життя?», «У чому моє призначення?», «Чи я живу, як мріяв?» і т.п. — чудово! Криза ідентичності та інші психологічні проблеми не страшні.

Гірше, коли, ставлячи собі ці запитання, відчуваєте порожнечу всередині. Не розумієте, чи туди рухаєтеся. Чого хочете від життя. Коли, займаючись самокопанням, не знаходите відповіді на важливі питання. Цей стан називають екзистенційною кризою.

Ознаки кризи:

  • Змінився режим сну: спите більше або мучить безсоння. При кризі ідентичності організм переживає сильний стрес, тому шукає будь-які доступні способи виживання.

  • Постійно порівнюєте свої результати з результатами друзів. Здається, що оточуючі набагато успішніші за вас.

  • Жарти друзів або колег більше не здаються невинними. Будь-яка фраза може вивести вас із себе. Переймаєтесь, плачете, замикаєтесь у собі.
    З'являється жага до змін, бажання все кинути і поїхати світ за очі. Відчуваєте, що вигоріли. Хочеться почати життя з нового аркуша.

  • Часті зміни настрою. Десять хвилин тому ви безтурботно раділи життю, а зараз все засмучує і здається огидним.

  • Заліковуєте рани шопінгом. Так ви намагаєтесь абстрагуватись від проблем і труднощів.

  • Зникло бажання готувати. Якщо раніше ви постійно тішили кохану людину вишуканими стравами, то тепер думки про готування лише засмучують.

  • Почав дратувати партнер. Ви раптом зрозуміли, що він (вона) розкидає речі, постійно скаржиться, голосно сміється.

  • Частіше ностальгуєте. Здається, що раніше ваше життя було більш насиченим.

  • Стали апатичні. Нічого не подобається, немає енергії та бажання щось змінювати.

  • Порушуєте режим дня. Більше не займаєтеся спортом. Прокидаєтесь по обіді, їсте на ніч, причиняєтеся хворим, щоб не йти на роботу.

     

Вплив на сфери життя

Коли людина переживає екзистенційну кризу, страждають всі сфери життя. Робота не радує, стосунки не в кайф, все більше часу хочеться проводити наодинці з собою.

Не справляєтеся з багатозадачністю. Руки опускаються, з'являється почуття тривожності та безсилля, повна відсутність мотивації.

Перестаєте мріяти, а значить ні до чого прагнути. Якщо раніше ви були сповнені енергії та ентузіазму, хотілося гори перевернути, то зараз оберете весь день валятися в ліжку.

Криза впливає і на особисте життя. Вам важче перебувати наодинці з партнером. Шукаєте способи усамітнитися, втекти. Здається, що вас не розуміють і не підтримують. Замикаєтеся в собі. Частіше згадуєте минуле, порівнюєте.

Кожен день проживаєте в сумнівах. Не знаєте, чи це життя, про яке мріяли.

 

Як пережити кризу?

Якщо ознаки кризи вам знайомі, то перше, що потрібно зробити — це видихнути і зменшити темп. Відпочиньте і розслабтеся. Відпустіть всі думки і тривожні переживання. Віддайтеся моменту, тому, що є тут і зараз.

Візьміть вихідний, а краще — тиждень відпустки. Поїдьте в гори, до моря, туди, де зможете відволіктися від шаленого ритму життя і відпочити. Вимкніть телефон, не перевіряйте пошту і робочі чати. Потім, набравшись сил і прийнявши себе, повертайтеся до пріоритетів і завдань.

Перегляньте цілі та плани. Можливо, через стан кризи ваша підсвідомість говорить, що ви рухаєтеся не в тому напрямку і потрібно змінити орієнтири.

Не замикайтеся в собі та не суньте голову в пісок. Розберіться в тому, що турбує і тривожить, а потім трансформуйте ці «знахідки» в нові проєкти.