психолог онлайн

Екстраверт: риси особистості

14.11.2023
Екстраверт: риси особистості

Серед всіх існуючих типів особистостей – екстраверт є, напевно, найпопулярнішим та найлегше впізнаваним типом. Попри те, що більшість людей знайомі з цим визначенням, є багато цікавих та маловідомих характеристик притаманних екстравертам. Саме про них ми й поговоримо у цій статті. 

Хто ж такий “екстраверт”?

Екстраверт – це людина, яка отримує свою енергію та здобуває задоволення від зовнішнього світу, взаємодії з іншими людьми та соціальної активності. Цей термін був введений швейцарським психіатром Карлом Юнгом і став важливим поняттям в психології та соціальних науках. Екстраверти відзначаються своєю привітністю, комунікабельністю та легкістю встановлення контакту з іншими людьми. Вони відчувають себе комфортно в соціальних ситуаціях і надають перевагу активній взаємодії з навколишнім світом. Екстраверти, як правило, є енергійними та позитивно налаштованими особистостями, які вміють створювати приємну атмосферу в колективі та відчувають задоволення від спілкування з іншими. 


Необхідно зазначити, що інтровертність та екстравертність – це не протилежності, а два кінця спектра, на якому може розташовуватися кожна особистість. Більшість людей мають елементи обох рис, проте зазвичай переважає одна з них. Сучасні психологічні теорії припускають, що всі риси особистості діють за ковзною шкалою. Наприклад, ви можете впевнено говорити з великою групою друзів, але боязко говорити перед натовпом незнайомців. Не всі екстраверти завжди комунікабельні. Що визначає когось як екстраверта, так це те, як ситуації впливають на рівень його енергії.


Загальні риси екстравертів.

Екстраверти заряджаються або відчувають бадьорість від соціальних зустрічей. Вони позитивно сприймають зміни та отримують енергію від нового досвіду. Хоча більшість пам’ятає екстравертів як комунікабельних, харизматичних людей, найважливішим фактом є те, що їм подобається бути зайнятими. Фактично, вони розцвітають в зайнятості. Якщо людина дуже екстравертна, вона, ймовірно, уникає довго залишатися на самоті. Порожній графік і час, проведений на самоті, можуть призвести до нудьги або тривоги. Занадто багато тихих вечорів виснажують їхній внутрішній акумулятор. Екстраверти заряджають свої внутрішні батареї соціальними зв’язками та унікальним досвідом. Вони, як правило, багато говорять і не бояться сказати вам, що вони насправді відчувають.


На жаль, іноді це може призвести екстравертів до конфлікту з інтровертами. Екстраверти часто спочатку діють, потім думають. Швидкий, оптимістичний і гучний екстраверт може бути виснажливим для інтроверта. Подібним чином, повільний, задумливий, обережний інтроверт може бути нудним для екстраверта. Коли така активна людина змушена співпрацювати з колегою, яка демонструє асоціальну поведінку, невідповідність рівнів екстравертності може призвести до напруги. 

Як екстраверсія впливає на життя?

Екстраверти мають різноманітні потенційно позитивні та негативні результати, залежно від ступеня екстравертності. Лідери є екстравертами, тому що вони швидше приймають рішення, ризикують і висловлюються. Як правило, це означає, що екстраверти більш успішні та щасливі. Крім того, екстраверти мають ширше коло спілкування і, ймовірно, мають більше сексуальних партнерів. Вважається також, що психічне здоров’я є меншою проблемою для екстравертів. Але в той же час, оскільки екстраверти схильні до ризику, не дивно, що екстраверти частіше помирають молодими. Екстраверти також частіше йдуть на зради. Підвищена залежність від змін є однією зі слабких сторін людей з екстраверсією. Однак варто відзначити, рідко можна зустріти людину якій притаманна виключно екстравертність. Натомість більшість людей є сумішшю, але знаходяться ближче до одного кінця, або до іншого. Але також існують й інші типи, відомі як амбіверти, які знаходяться десь посередині спектру.

Як формується екстравертність?

Одним із помітних доказів того, що біологія є причиною екстравертності, стала робота психолога Ганса Айзенка. У 1960-х роках Айзенк оголосив вражаючу ідею: екстраверти потребують більшої стимуляції. Він вивчав концепцію збудження, те, як наш розум сприймає та реагує на спонукання, включно зі смаком смачної їжі чи переглядом красивої картини. Айзенк висунув теорію, що інтроверти мають нижчий рівень збудження, ніж екстраверти. Наприклад, інтроверти вважають розмову один на один захоплюючою, але натовп їх пригнічує. З іншого боку, екстравертам потрібен галас натовпу або насичений соціальний графік, щоб досягти основного рівня стимуляції. 


Генетика може бути суттєвим провісником того, який тип особистості може розвинутися. Наприклад, гени, які контролюють дофамін, відомий як «гормон щастя», можуть визначати поріг збудження, яке ми відчуваємо. Точніше, ДНК визначає, чи є чийсь поріг нижчим, наприклад, у екстраверта, якому потрібно брати участь у більш стимулюючій поведінці, щоб відчувати задоволення. Екстраверти більш чутливі до системи винагороди мозку та стимуляції, необхідної для вивільнення дофаміну. Отже, коли екстраверти знаходять щось, що приносить задоволення, будь то світська вечірка чи стрибок з парашутом, вони пов’язують позитивні почуття з типом події чи середовища. Інтроверти реагують на дофамін, але у них немає потенціалу для таких же міцних зв’язків. Деякі експерти припускають, що екстраверти відчувають більше щастя, ніж інтроверти, оскільки вони більше спілкуються. Інші сумніваються, чи вірогідніше, що вони частіше виражають радість.


Однак на цьому історія не закінчується. Ви можете бути “біологічно інтровертним”, але не відповідати цим характеристикам. Зовнішні позитивні стимули, такі як компліменти за те, що ви висловилися, можуть спонукати ваш мозок продовжувати таку поведінку. Так само й навпаки, постійна критика природженного екстраверта може змусити його поводитись інакше.

Список екстравертних рис особистості.

Якщо ви тестуєте себе чи друга, ми зібрали особистісні характеристики, пов’язані з екстравертністю. Звичайно, не всі екстраверти демонструватимуть ознаки всього цього списку, але ви, ймовірно, побачите закономірність.


  • наполегливість;

  • різноманітність інтересів/хобі;

  • сміливість/впевненість;

  • може відчувати себе ізольованим на самоті;

  • потреба займати центр уваги;

  • ризикована поведінка;

  • емоційне спілкування/вираження;

  • енергійність/ентузіазм;

  • гнучкість;

  • імпульсивність;

  • магнетизм/харизматичність;

  • віддаєте перевагу груповій роботі;

  • оптимістичність;

  • комунікабельність;

  • бажання та пошук гострих емоцій.


Якщо будь-який із пунктів у наведеному вище списку нагадує вас, можливо, ви екстраверт. Також в нагоді можуть стати різноманітні онлайн-тести для визначення свого типу особистості, або навіть прості питання друзям та близькому оточенню. Розуміти свій тип особистості, приймати його риси та будувати свої очікування від інших людей враховуючи їх типи особистості є важливою навичкою, яка допоможе будувати здорові стосунки з оточенням та, перш за все, з собою.