психолог онлайн

Депресія чи осіння хандра: психологічний тест

14.11.2023
Депресія чи осіння хандра: психологічний тест

Настав осінній сезон, пора змінювати футболки на светри, кросівки – на черевики, а безтурботність та радість – на меланхолію та печаль? З приходом першого осіннього холоду, багато людей дійсно почувають себе пригнічено та сумно, подекуди виснажено та без жодної мотивації. Чи можна назвати такий стан депресією? Частіше за все – ні. Йому більше личить назва “осіння хандра”. Це природне “сповільнення”, що настає у холодні пори року, коли людина стає більш пасивною. Ймовірно, це пов'язано зі сформованими сотнями років циклами життя людей, коли осінь та зима – період відпочинку, адже природа “спить” й людина не має роботи. Існують також гіпотези про те, що зі зміною світлового дня – змінюється якість сну людини, а через “похмурість” природи – виділяється більше мелатоніну, від якого хочеться спати. Крім того, осінь асоціюється з додатковим стресом: кінець відпусток, наближення завершення року, річні звітності, збільшене навантаження на роботі і т.д. 


Думок з цього приводу багато, але точної відповіді немає. Не дивлячись на це, осіння хандра – явище реальне й дуже поширене.

Однак, треба бути уважними до себе, адже крім осінньої хандри існує поняття сезонного афективного розладу. Це різновид депресії, що проявляється у певну пору року. Він завжди починається у один і той самий період й супроводжується усіма симптомами класичного депресивного розладу. 

Ми підготували невеликий тест, щоб допомогти вам розрізнити сезонну депресію від хандри. Пройти його можете тут

Що робити з осінньою хандрою?

Приймайте сонячні ванни й гуляйте. Одна з причин зниження сил та настрою – зменшення надходження вітаміну D та збільшення мелатоніну в крові. Перебування на сонці може допомогти. Крім того, прогулянка позитивно впливає на психологічний стан, бо стимулює кровообіг та вентилює повітря у легенях, розслабляє нервову систему.


Займіться творчістю. Найкращий спосіб проявити свої почуття – творити. Прості малюнки, аплікації, скульптурки з глини – оберіть щось під власні уподобання та рівень навичок. Не правильно асоціювати подібні заняття з чимось дитячим та таким, чому немає місця у графіку дорослої людини. Творчість заспокоює, вводить в напів медитативний стан, допомагає зробити думки тихими, а почуття ясними. 


Слідкуйте за сном та харчуванням. Якщо ви схильні до осінньої хандри, порушення сну чи неякісне харчування можуть значно погіршити ваш стан. Намагайтесь засинати не надто пізно й приблизно в один і той же час щодня. Їжу обирайте таку, що дасть вашому тілу необхідні мікроелементи та нутрієнти.


Турбуйтесь про себе. Переконайтесь, що маєте достатньо часу на якісний відпочинок. Приділяйте час фізичним навантаженням та самомасажу. Робіть те, що підіймає вам настрій. Переконайтесь, що вас не оточують токсичні люди. Любіть себе. 

Що робити, якщо підозрюю в себе сезонний афективний розлад?

В такому випадку варто звернутись до спеціаліста. Сезонна депресія, або афективний розлад, значно погіршують якість життя. Психолог допоможе визначити причини появи розладу та скласти план роботи з його подолання. Ефективним також може бути медикаментозне лікування, яке назначає лікар психіатр. Варто розуміти, самостійно справитись з депресією – дуже складно. Якщо ж з якихось причин ви не можете піти до психолога – поспілкуйтесь з кимось, кому довіряєте й хто не буде знецінювати вас та ваш стан, вислухає та підтримає. Спробуйте застосувати на собі поради, що наведені вище. Вони можуть частково полегшити стан. І все ж, вирішити проблему можна лише шляхом глибокої психологічної роботи, адже депресія не виникла сама по собі й має причини та тригери, які варто знайти та викорінити, що можливо з допомогою кваліфікованої людини.