психолог онлайн

Неоднозначне питання: що означає жити з депресією?

14.11.2023
Неоднозначне питання: що означає жити з депресією?

Обережно, депресія!

Цей стан знайомий багатьом. І поки одні живуть у цьому образі млосної та загадкової особистості, інші намагаються покінчити з нудьгою. Є й третя категорія — люди, які навіть не підозрюють, що роками перебувають у стані депресії.

Що означає жити із депресією. Наскільки це небезпечно і чи можна допомогти собі самостійно. Розберемося у статті.

Депресія – це поганий настрій чи психічний розлад?

Осіння апатія, невдалий період, нудьга, невпевненість у собі — із цим стикався кожен. Але депресія — це не поганий настрій протягом декількох днів, і точно не данина моді.

Якщо бридкий настрій можна перечекати, потішити себе обновкою чи шоколадкою, то депресію так легко не подолати. Важливо звертати увагу на тривалість та частоту виникнення подібного стану. Якщо затягується на місяці чи роки, це тривожний дзвіночок та привід задуматися.

Не завжди люди готові визнати проблему та відреагувати належним чином. І, звичайно, часто не виходить виявити джерело апатії: вигорання, труднощі на роботі, зміна пори року, сімейні негаразди. Все це можна зарахувати до причин поганого настрою. Однак нерідко джерелом є прихована депресія, яка тим небезпечна, що виявити її непросто.

Отже, депресія — це не поганий настрій, а поширений психічний розлад. Згідно з останніми оцінками ВООЗ, у всьому світі від депресії страждає 3,8% населення. Характерні симптоми: порушення у вегетативній системі, погіршений настрій, ангедонія, хронічна втома. Якщо у вас глибока депресія, яка позначається на фізичному стані, лікування не варто відкладати. Ознаки: нудьга, апатія, тривога, напади паніки, нервозність.

Основні факти (дані ВООЗ)

  • За оцінками від депресії страждає 5% дорослих та 5,7% літніх людей (від загальної кількості хворих);
  • Депресія – ключова причина непрацездатності населення;
  • Чоловіки страждають від депресії рідше ніж жінки;
  • Нерідко депресія призводить до самогубства;
  • Є легка, помірна та важка форми, для кожної існують дієві способи лікування.


Чим небезпечна депресія

Депресія – це серйозний розлад психіки і, якщо все пустити на самоплив, ситуація ускладниться.

«Межа» розвитку у кожного індивідуальна.Легка форма згодом трансформується у більш важку, можливі наслідки депресії: поганий сон, надмірна худорлявість, нав'язливі негативні думки, погіршення здоров'я.

Якщо депресія епізодична, а ви при цьому нічого не робите, частота депресивних фаз збільшиться. Пригнічений стан і смуток стануть постійними супутниками життя.

Подвійна депресія. Може з'явитись великий депресивний епізод, що призведе до затяжного апатичного стану.

Зникне любов і жага до життя, пропаде мотивація та натхнення. Ви застрягнете в одному циклі емоцій і не зможете вибратися.

Наслідки депресії бувають різними, залежить від того, наскільки своєчасною буде реакція та звернення по допомогу.

Як зрозуміти, що настав час рятуватися

Депресія впливає не лише на емоційне тло, а й на сферу мислення. Погіршується концентрація уваги, стає складно зосередитись, важче приймати рішення.

З фізіологічних симптомів — порушується сон, харчування, сексуальні потреби, посилюється почуття стомлюваності.

Часто депресією називають те, що не є нею насправді. Наприклад, якщо після поганої новини ви відчуваєте смуток кілька днів — це ще не привід бити на сполох.

Хвилюватися варто, якщо зовсім перестали справлятися з емоційними спадами та підйомами. Втрата «смаку життя» – ось ключовий симптом.

Важливо зрозуміти, що депресія – це не ознака слабкості чи лінощів. Це реакція на життєві ситуації, втрати, стрес.

Ознаки депресії:

  • протягом кількох місяців пригнічений настрій;
  • ангедонія, втрата інтересу до всього, що раніше надихало та мотивувало;
  • втрачаєте або набираєте вагу без дієт;
  • порушується сон, харчування та режим дня;
  • почуваєтесь самотніми та безпорадними;
  • відчуваєте хронічну втому.


Як собі допомогти

Подолати депресію самостійно можна, проте знадобиться час і сила волі.

Зібрали дієві поради психолога, які допоможуть:

Розберіться в ситуації

Постійно фокусуючись на негативних емоціях чи тривогах, прокручуючи з маніакальною завзятістю одну й ту саму ситуацію, ми можемо опинитися під владою румінації. Це тип мислення, коли ми обираємо самокопання замість конструктивного рішення.

Перебуваючи у стані депресії, важливо зрозуміти свої почуття, розібратися у ситуації. Вам потрібно витягнути себе з пелени негативу силою думки.

Дайте волю емоціям

Депресія немов знищує почуття, звільняючи дорогу для регулярних змін настрою. Але що важливо – настрій не погіршується як обухом по голові, причина у пригнічених та непережитих емоціях.

Заведіть щоденник настрою 

Записуйте туди щоденно події чи внутрішні переживання, що впливають на вас. Аналізуючи почуття та емоції, ви станете більш спостережливими та сприйнятливими.

Запам'ятовуйте, від чого відчуваєте полегшення

Будь-яка подія, яка викликає усмішку чи сміх, а також згладжує відчуття болю та порожнечі. Фіксуйте це у щоденнику настрою, щоб не заплутатися.

Слідкуйте за потребами

Зазвичай у стані депресії нічого не хочеться. Тому так важливо бути пильними, адже будь-якої миті може з'явитися бажання щось зробити. Спокусили думки про шоколадку – сходіть у магазин. Закортіло піти на прогулянку до парку – йдіть.

Навіть якщо захотілося провести день за переглядом серіалів – дозвольте собі й це. Не вступайте у конфлікт із собою.

Не бійтеся просити про допомогу

У батьків, друзів чи психолога. Якщо буде незручно просити, подумайте: чи підставили б ви плече цій людині? Якщо так, то чому б їй не підтримати вас.

З будь-якою проблемою можна впоратися, якщо вчасно відреагувати і знайти сили боротися. Іноді бракує мотивації, у такому разі краще звернутися до психолога. Коли з'явиться наставник, легше буде долати труднощі та боротися з депресією.