психолог онлайн

Біполярний розлад: що варто знати?

14.11.2023
Біполярний розлад: що варто знати?

Біполярний афективний розлад (БАР) – психічне захворювання, яке проявляється циклічними перепадами настрою від ейфорії (маніакальна або гіпоманіакальна стадії) до депресії (депресивна стадія). Ці перепади можуть тривати від декількох днів чи тижнів до декількох місяців. Інтенсивність кожного з циклів теж може бути різною.

 Під час стадії піднесення людина відчуває емоційне збудження та прилив енергії. Мова  прискорюється, а мислення стає стрибкоподібним. Тягне на необдумані вчинки і ризики. Людина погано усвідомлює свої реальні можливості і вважає себе майже всемогутньою. Проте, коли на зміну маніакальній стадії приходить депресивна, весь цей порив зникає. Людина повністю втрачає інтерес до життя. З’являється зневіра у власних силах. Відсутнє бажання що-небудь робити. На цій стадії людину нерідко відвідують суїцидальні думки. Звісно, такі «гойдалки» неминуче впливають на якість життя: на працездатність, стосунки з близькими і у парі, здатність мислити і адекватно сприймати світ.  

Чому і у кого виникає БАР?

Причини виникнення цього захворювання можуть бути різні. Лікарі виділяють декілька груп факторів, при співпадінні яких ризик захворіти значно зростає. Це можуть бути генетичні причини, коли наявна мутація генів, або спадкові  – якщо у найближчих родичів (мами, тата, брата чи сестри) теж був цей діагноз. У БАР немає гендерного пріоритету – він однаково часто вражає як жінок, так і чоловіків. За даними ВООЗ у світі на це захворювання страждають близько 45 мільйонів людей. Частіше всього БАР діагностують у підлітковому та молодому (20+) віці. Пусковими механізмами для нього можуть стати тривалий стрес та вживання наркотичних речовин чи алкоголю. 

Через схожість депресивної стадії з власне депресією БАР важко діагностується спеціалістами. Потрібен час, щоб прослідкувати циклічність стадій у житті пацієнта. Іноді БАР плутають з прикордонним розладом особистості через схожість їхніх симптомів. 

Оскільки це двофазне захворювання, його симптоми розрізняють відповідно до стадій.

При маніакальній стадії у людини присутні:

- емоційне піднесення та ейфорія;

- низька потреба у сні;

- безпідставний оптимізм;

- прискорене мовлення (балакучість);

- завищена самооцінка (перебільшене відчуття власної значимості);

- впевненість у наявності у себе унікальних здібностей та талантів;

- стрибкоподібне мислення і нездатність фокусуватися на деталях;

- роздратованість;

- схильність вчиняти необдумані дії.


На цій стадії людина може бездумно витрачати кошти чи провокувати конфлікти. Вступати в спонтанні сексуальні контакти. Може навіть порушувати закон. Людині здається, що вона має необмежені фізичні можливості, владу над іншими людьми і обставинами. Людина у стадії манії прагне буквально підкорити світ. Цим вона може нанести шкоду своїй репутації, своєму гаманцю, собі або іншим. 

Але постійно перебувати на такому підйомі жодна людська психіка не здатна. Після стадії ейфорії неминуче настає депресивна. Цей перехід може тривати декілька днів. В цей момент людина все ще відчуває піднесення, але вже через внутрішній душевний біль. Після чого її остаточно поглинає депресія. 

Симптоми депресивної стадії:

- відчуття пригнічення; 

- сум і апатія;

- порушення сну і апетиту;

- втрата інтересів;

- асоціальність і небажання спілкуватися;

- низька працездатність;

- відчуття власної безпорадності і безвиході; 

- проблеми з концентрацію уваги;

- труднощі запам’ятовування;

- загальна загальмованість і суїцидальні думки.


Ця стадія позбавляє людину працездатності. Через неспроможність виконувати свої обов’язки, людина може втратити роботу, а через постійне ниття, апатію та пасивність у побуті – стосунки з партнером. 

Рання діагностика допоможе уникнути всіх цих ризиків і покращити якість життя. На жаль, лікування біполярного розладу – тривалий, а іноді пожиттєвий процес. Він включає у себе комплекс заходів, таких як медикаментозне лікування, психотерапія, фізичні навантаження, режим харчування і сну. 

БАР – важке психічне захворювання, але не вирок. Психотерапевт може навчити людину пристосовуватися до особливостей кожної зі стадій, щоб використовувати їх собі на благо. Наприклад, під час маніакальної або гіпоманіакальної (менш психопатичної, ніж маніакальна) стадії людина може досягати кар'єрних висот або успіхів у спорті чи творчості. Взяти хоча б таких відомих людей з БАР, як Ілон Маск та Кетрін Зета Джонс. З біполярним розладом людина може жити успішним і повноцінним життям, якщо вчасно помітить зміни у поведінці і звернеться за кваліфікованою допомогою.