психолог онлайн

Вагітність під час війни: про що потрібно знати майбутній мамі

14.11.2023
Вагітність під час війни: про що потрібно знати майбутній мамі

Вже три місяці триває війна. Сотні тисяч українців були вимушені покинути свої домівки та переїхати в більш безпечні регіони або навіть за кордон. Всі відчули сильний стрес, проте чи не найважче було/є вагітним жінкам. Адже вони перебувають у надскладних обставинах — напруга, труднощі в отриманні консультації лікаря, медичні ускладнення, вірогідність передчасних пологів або пологів в бомбосховищі. Вагітність під час війни — справжнє випробування. Як убезпечити себе та підготуватись до пологів, — розповідає психолог.

Психологічна підтримка вагітних: що варто знати 

Вагітність — це радісний і відповідальний період у житті кожної жінки. Але втрутилась війна, яка додала чимало клопоту та тривоги майбутнім матусям.  

Прагнення захистити себе і дитину загострилось, всі сили, фізичні та емоційні ресурси були спрямовані лише на створення безпечних умов.

Крім підтримання фізичного здоров'я, потрібно дбати і про психологічний стан. Адже від стану майбутньої мами залежить майже все, тому вкрай важливо відновлювати енергію та турбуватися про свої почуття. Працюйте з тривогою та стресом, звільняйтесь від напруги в тілі, прислухайтесь до себе та своїх бажань. Коли мама буде в ресурсі та гармонії з собою — вагітність протікатиме легше. Особливо це актуально у воєнний період, коли причин для стресу забагато. 

Страх і тривога за майбутнє дитини

Ці відчуття знайомі кожній матусі, проте зараз їх концентрація занадто висока. Відсутність безпеки, невизначене майбутнє, емоційні гойдалки, нестабільний психологічний стан, різні економічні та побутові труднощі — лише частина того, з чим стикаються вагітні жінки. 

Молоді матері не уявляють, як виглядатиме їхнє життя з немовлятами після виписки з лікарні, що також може спричинити додатковий стрес. 

Щоб знизити рівень тривоги, можна поговорити з близькою людиною, визнати та поділитись своїми відчуттями. Якщо такої можливості немає, почніть записувати думки у блокнот. Ведення щоденника допоможе структурувати емоції та міркування, ви зможете краще зрозуміти ситуацію, відчуєте полегшення.

Не забігайте наперед. Розуміємо, наскільки важко не турбуватися про майбутнє, проте ми живемо в такий період, коли будь-яке планування недоречне (маємо на увазі довгострокові плани). Намагайтесь вирішувати проблеми поступово. Надмірне хвилювання спровокує тривогу і стрес, а вони точно не підуть на користь ні вам, ні дитині. 

Психологічна допомога під час вагітності

1. Намагайтесь перебувати у максимально захищеному місці. Якщо є можливість виїхати до іншого міста чи країни — зробіть це (якщо дозволяє емоційний і фізичний стан). В іншому разі переконайтесь, що поблизу є бомбосховище, продумайте зручний маршрут, як туди дістатися. Майте напоготові сумку з усім необхідним: їжа, ліки, вода, якась білизна. Ця порада перш за все для тих, хто перебуває в небезпечних регіонах та на окупованих територіях. 

2. Підтримуйте зв'язок із лікарем. Важливий будь-який контакт: телефонний, в месенджерах, соцмережах. Це потрібно для оперативного консультування та моніторингу власного стану.

3. Якщо немає можливості спілкуватися зі своїм лікарем, знайдіть іншого. Надайте свою обмінну карту, де зберігається вся інформація про перебіг вагітності (карту можна запросити у свого гінеколога або в клініці, де обстежувалися). Якщо переїхали до іншого міста, станьте на облік у жіночій консультації. Те саме стосується жінок, які залишились на окупованих територіях. Найімовірніше, частина лікарів не виїхала, вони зможуть надати необхідну допомогу.  

4. Внутрішня гармонія, ресурсний і стабільний емоційний стан. Від внутрішнього стану і настрою майбутньої мами залежить майже все. Під час війни треба з особливою увагою підходити до поновлення сил і ресурсів — якомога менше слідкувати за новинами, якщо не виходить, то хоча б робити перерви у читанні новин. Не варто брати все занадто близько до серця та «приміряти» на себе чужий досвід. Краще читати корисні статті або книжки для мам. Якщо самостійно важко впоратись, буде корисною психотерапія онлайн — це того варте.

5. Група підтримки. Класно, якщо у вашому оточенні є інші вагітні жінки або мами немовлят. Підтримуйте зв'язок онлайн або офлайн. Таке спілкування буде корисним, бо ви отримуватимете нову інформацію і матимете необхідну підтримку для вашої емоційної рівноваги