психолог онлайн

Асертивність: говорити «ні» без докорів сумління

14.11.2023
Асертивність: говорити «ні» без докорів сумління

Асертивність: говорити «ні» без докорів сумління


Чи буває таке, що ви не можете сказати людині «ні» та погоджуєтесь на те, що суперечить вашим інтересам? А можливо в деяких випадках поводите себе агресивно і тим самим порушуєте особисті кордони інших? У такому разі слід розвивати асертивну поведінку. 


Що означає бути асертивним? 

Асертивність у переважній більшості стосується поваги. Поваги до себе та інших. Саме вона є ключовим елементом, за яким розрізняють пасивну та агресивну поведінку. Пасивна реакція проявляється при низькій самооцінці та невпевненості в собі. У такій ситуації людина ставить інтереси інших на перше місце, водночас применшуючи свою значимість. Вона говорить тихо, невпевнено. Боїться образити і тому ніколи не відмовляє, навіть якщо прохання суперечить її принципам. Така людина намагається бути для всіх комфортною та поступливою.

Інша ситуація – коли людина агресивно реагує на будь-які слова чи дії оточуючих. Так вона проявляє свою неповагу та демонструє зверхність над іншими людьми.   

Асертивна поведінка – це баланс між пасивною та агресивною поведінкою. Так, людина поважає свої почуття, бажання, погляди. Вона може висловлювати власну точку зору чи казати «ні», при цьому шанобливо ставлячись до співрозмовника. Асертивна поведінка полягає в тому, що ви відчуваєте себе впевнено, не боїтеся висловлювати думки і не соромитесь виражати власні почуття. Ви берете повну відповідальність за свої дії та не звинувачуєте у своїх бідах інших.


Чому важливо бути асертивною людиною?

Усі хочуть бути авторитетом серед колег та друзів, відчувати до себе повагу. Якщо ви прагнете стати людиною, з якою хочеться мати справи, то й тримайтеся відповідно.    

Як ми вже писали, асертивність — це повага. Тож поважайте себе та інших. Не дозволяйте маніпулювати собою та порушувати особисті кордони. Відразу дайте зрозуміти, що маєте свою думку і дієте у власних інтересах.

Також не кидайтеся в крайності. Контролюйте свої почуття та поважно ставтеся до оточуючих людей. Не дозволяйте емоціям керувати вами.

Як стати асертивною людиною: 

  • Формуйте адекватну самооцінку. Для того, щоб до вас добре ставились, потрібно добре ставитися до себе. Якщо ви не впевнені в собі, то вам буде важко відстоювати власну позицію та говорити «ні», коли необхідно.

  • Будьте чесними. Говоріть про ваші почуття та про те, що думаєте. Будьте щирими з людьми. 

  • Не зраджуйте власним принципам.

  • Оцінюйте себе об’єктивно. Не применшуйте особисті досягнення, але і не перебільшуйте свою значущість.

  • Кажіть «ні», коли це необхідно. Не картайте себе за те, що відмовили людині. Пам’ятайте, ви маєте право не погодитись на прохання, якщо воно суперечить вашим інтересам.

  • Відмовляйте ввічливо. 

  • Не соромтесь просити про допомогу, приймайте її, якщо вона потрібна.

Виховати в собі асертивну поведінку не складно. Потрібно лише пам’ятати про основні правила та дотримуватися їх. Але іноді внутрішні перешкоди заважають метаморфозам. У такому випадку буде корисна консультація психолога. Він допоможе розібратися з психологічними проблемами.