психолог онлайн

Агресія у відносинах: причини та види

14.11.2023
Агресія у відносинах: причини та види

Агресія – так зване зло?

Ми живемо у світі, який можна пояснити так: Організм – Середовище. Між організмом і середовищем існує невидима межа. Ця межа може бути відстанню, може культурологічними правилами, всім тим, що відокремлює людину від середовища та інших людей. Наприклад, коли йдеться про кордони між людьми, може існувати зустріч фізична, зорова чи аудіальна. Нам потрібні ресурси, тому ми повинні цей кордон постійно рухати, зустрічатись одне з одним, спілкуватись і вчиняти певні дії.

Вікіпедія трактує агресію як насильницький акт. Саме через такий негатив люди дивляться на це поняття.

Глибоко агресію досліджував Конрад Лоренц, він детально описав у своїх працях природу агресії у живому світі. Лоренц стверджував, що мозок виділяє агресію так само, як нирки сечу.

Еріх Фромм говорив, що агресія буває конструктивною та деструктивною. У своїх роботах він досліджував її позитивні сторони. Справді, агресія може сприяти розвитку та створенню.

Відповідаючи з позиції гештальт-терапії на питання: «Що таке агресія?», можна сказати, що це рух вперед.

Агресивний удар і агресивні обійми. Агресія – це активність, спрямована на зміну середовища. Людина агресивна, коли хоче чи намагається щось змінити.

В основі агресії лежить потреба. Коли маємо потреби, задовольняючи їх, ми робимо певні дії. Наприклад: «Я хочу донести свою думку, тому починаю голосніше говорити, привертаючи до себе увагу; я хочу відчути тепло наших стосунків, тому починаю тебе обіймати і т.п.»

У нас немає вибору бути агресивними чи ні. Так само наша потреба буде задоволена, хочемо ми цього чи ні. Енергія, яку витрачаємо на це, буде відшкодована. Але якщо це буде кривий спосіб, не точно в ціль, ми можемо почати хворіти, приймати шкідливі, можливо психоактивні, речовини або вчиняти необдумані дії.

Причини агресії

Що впливає на нашу агресію:

- соціум;

- гени;

- сім'я, оточення.

Завдання кожної людини – правильно підібрати форму слів та озвучити свою потребу, здійснити певну активність.

Будь-який симптом з'являється в результаті отриманої енергії від потреби у задоволенні. Це і є агресія. Тому потрібно вчитися висловлювати свої потреби прямо та зрозуміло.

Часто агресивні зриви можливі навіть тоді, коли ми банально не вміємо бути вдячними, не можемо проявляти ніжність. Вдячність дає доступ до енергії. 

Коли ж ми зупиняємо себе у прояві агресії через провину, сором, страх чи тривогу — виникають внутрішні конфлікти. Від постійного стримування емоцій людина може відчувати втому чи злість. Тут може йтися про нереалізовані таланти чи потреби. Саморегуляція – те, чого вчить психотерапія. Робити собі добре в умовах людини-середовища.

Види агресії

Агресія – це процес, а не емоція. Розглянемо основні види:

Анігіляційна (анігіляція – знищення) – коли об'єкт задоволення потреби знищується. Наприклад, хочемо з'їсти яблуко, але розчавлюємо його; їмо мівіну замість пельменів; знаходимо інші об'єкти для руйнування; у стосунках знецінюємо партнера, влаштовуємо скандали, суперечки, відмовляємось від спілкування.

Помилково стверджувати, що такий вид агресії однозначно поганий. Він може бути корисним, наприклад, якщо у вас виривають на вулиці сумку.

Деструктивна – потреба не задовольняється, але контакт не переривається (жуємо яблуко до втрати смаку та випльовуємо). Наприклад, перебуваємо у стосунках із залежними людьми. Здійснюємо дії, які ні до чого не призводять, продовжуємо скаржитися та страждати, відчуваємо провину. Така агресія спрямована всередину нас (хворіємо, критикуємо себе).

Дентальна — беремо те, що потрібно (відкушуємо шматок яблука, пережовуємо, насолоджуємося ситістю). У відносинах із людьми ми чітко висловлюємо бажання, задовольняємо потреби з повагою до своїх кордонів та кордонів оточуючих.

Сила агресії прямо пропорційна обсягу змін.

Ви агресивні настільки, наскільки ваші слова передбачають необхідність змінюватись. Пам'ятаєте, як довго щось терпите, а потім як прорве, бо більше терпіти неможливо, вам точно хочеться інакше!

Іноді для того, щоб продовжити жити, потрібно сильно розсердитися.

Головне — це правильно підібрана форма дій або слів, а відповідь середовища може бути різною.

Бережіть себе та близьких.