психолог онлайн

А Ви перевіряєте свою шафу після відрядження?

14.11.2023
А Ви перевіряєте свою шафу після відрядження?

А Ви перевіряєте шафу після відрядження?


Вам доводилося відчувати стеження за собою? Ви були об'єктом постійних допитів? Боялися повертатися додому після корпоративу?  Зустрічатися з патологічним ревнивцем - сумнівне задоволення, хіба що партнер - любитель гострих відчуттів. Механізм ревнощів запускається ще в дитинстві через страх втратити любов і увагу батьків. Страх загострюється, якщо дитину часто порівнюють з іншими дітьми; при народженні молодших дітей, якщо старший відчуває себе обділеним увагою. Варто сказати, що в невеликих кількостях ревнощі корисні для відносин, особливо усталених.

Моя подруга іноді влаштовує чоловікові спалаху ревнощів, вона вважає, що таким чином розігріває почуття, але це потрібно робити обережно, відчувати грань. Її теорія будується на тому, що конкуренція завжди діє на чоловіків, вони істоти стадні і великі власники. У підсумку, її чоловік постійно боїться її втратити і це тримає його в тонусі. У той же час важливо пам'ятати, що кожне восьме вбивство відбувається через ревнощі. Для деяких чоловіків відчувати патологічну ревнощі настільки болісно, ​​що вони вирішуються на вбивство. Причому, в деяких випадках це відбувається через кілька років після розлучення.

Доктор Фрейд виділив три рівня агресивних ревнощів:


1. Конкуручі ревнощі, виникають через «втрату об'єкта любові», «ворожих почуттів до суперника», самокритики;

2. Спроектовані ревнощі, коли людина витісняє власне бажання зради і наділяє цим бажанням партнера;

3. Безглузді ревнощі - є проекцією прихованої і латентної гомосексуальності, в разі чоловіки характеризується формулою «це не я, а вона його кохає».

Сатья Дас вважає, що сама жінка прирікає чоловіка на постійні ревнощі, коли їх роман розвивається надто стрімко. У подальших відносинах він буде підозрювати її в невірності, вважаючи, що така поведінка для неї характерна в принципі. Чоловік однієї моєї знайомої завжди повертався з відрядження на день раніше заявленого терміну і насамперед перевіряв шафу.

Мене завжди дивував той факт, що чоловіки витрачають так багато сил на пошук доказів і так мало на те, що б налагодити відносини з дружиною. Насправді, тільки дуже невеликий відсоток жінок будуть зраджувати, якщо в стосунках присутні гармонія і близькість. Відповідь в тому, що чоловіки таким чином вибираю «шлях найменшого опору», адже знайти ворога ззовні набагато простіше, ніж змінювати щось в собі.

Мій знайомий якось зізнався, що одного разу вирішив розлучитися з дівчиною і попросив свого дуже красивого одного спокусити її. Потім просто сказав, що не зможе пробачити їй зраду. Перекласти відповідальність завжди простіше. Адже, він розумів, що якщо він чесно скаже про своє рішення, проблем з дівчиною не уникнути. Але що ж робити, якщо партнер не може впоратися зі своїми ревнощами і вони руйнуют ваші відносини?

Замість горезвісної фрази: «ти що, дурень?» рекомендую використовувати двохкроковий алгоритм:

1. Висловити вдячність і співчуття: «Я розумію твої почуття», «З боку, можливо, так може здатися»

2. Встановити межі: «Ти хочеш, щоб наші відносини розвивалися?», «Як би ти себе відчував на моєму місці?»

І пам'ятайте, будь-яке почуття-це енергія, з якої потрібно отримувати користь!
З повагою, Юлія Петруняк!