психолог онлайн

7 жорстких порад психолога

14.11.2023
7 жорстких порад психолога

Уявляєте психолога спокійною, врівноваженою людиною, що раціонально оцінює й аналізує, добирає кожне слово й висловлюється так, щоб всі залишились задоволені та ніхто не був ображеним? А що, якщо ми скажемо, що психологи можуть бути не лише білими й пухнастими, а їхні поради можуть бути досить жорсткими?

 

Іноді власне благополуччя та щастя потрібно “вигризати зубами” й психологи абсолютно точно знають це. Тому в цій статі ділимось з вами топом “лихих” порад психологів. 

 

Це не про вас.

Чужі оцінки ваших вчинків, зовнішності, слів чи будь чого – ніяк вас не стосуються. Критика, осуд та коментарі формуються всередині людини, що їх висловлює. Вони свідчать лише про інтелект чи внутрішнє наповнення тієї людини й взагалі нічого не кажуть про вас. “Краса в очах того, хто дивиться” – знайома цитата? Вона стосується не лише краси. Людина, що бачить в інших щось гидке – носить це гидке в собі. 

 

Коли люди кажуть вам, хто вони – вірте їм.

Ми можемо спростити власне життя, просто слухаючи один одного. Коли хлопець при знайомстві каже, що він холодний та цинічний – не намагайтесь його “зігріти” і змінити. Коли людина каже, що має погану пам’ять на дати – не чекайте, що станете особливою людиною, яку не забудуть привітати з днем народження. Коли хтось каже, що зараз не вдалий час для нього починати стосунки, життя надто складне, багато проблем і т.д. – не очікуйте, що “все вийде, якщо постаратись”, бо не вийде. Прийміть той факт, що люди дійсно мають на увазі те, що кажуть. Замість самостійно переконуватись у тому, що хлопець мудак, чи не простіше повірити йому на слово відразу? 

 

Нехай ідуть до дідька!

Є у вашому житті люди, що постійно порушують ваші особисті кордони й змушують вас погано почуватись? Досі вірите, що виправдовуватись або уникати їх – допомагає? Не важливо, що це за людина. Нехай навіть хтось з рідних. Кожен, хто робить вам зле, заслуговує піти до дідька. Ви відчуєте себе новою людиною, коли наважитесь відправити в тому напрямку того, хто вам шкодить. А доки ви цього не зробите – навряд щось зміниться. 

 

Вам не стане краще просто так.

Всі психологічні негаразди, які вас турбують, з'явилися шляхом певного впливу та зусиль інших людей чи ситуацій, а також часу. Ви не можете просто відмінити погану самооцінку чи депресію прочитавши статтю чи пройшовши тест, чи, тим паче, не роблячи нічого. Прийміть цей факт до уваги. Щоб знову почуватись добре, вам доведеться добряче потрудитись. Навіть найкрутіший та найдорожчий психолог не зробить нічого замість вас. Вам доведеться встати з дивану, як би титанічно складно це не було, й внести в своє життя зміни. Або нічого не зміниться.

 

Ви завжди будете отримувати те, на що, на вашу думку, заслуговуєте.

Так це працює. Доки ви вірите, що заслуговуєте на приниження чи погану роботу – вони будуть у вашому житті. Це не містицизм, а звичайна логіка. Ви приймаєте рішення щодо свого життя, спираючись на внутрішнє переконання щодо того, чого ви гідні. Доки ваші стандарти низькі – ваше життя ніколи не стане кращим. Вам не вдасться досягти більшого й кращого, поки ви подумки змішуєте себе з багном. Ви не полюбите себе змінившись чи змінивши власне життя. Але ви та ваше життя самі зміняться, якщо полюбите себе.

З чого ви взяли, що взагалі здатні сподобатись всім?

Це нездорове прагнення, прищеплене багатьом у дитинстві, є абсолютно дивним. Подобатися всім просто нереально! З таким же успіхом можна поставити собі за мету прожити кілька років без кисню або пішки дійти до Юпітера. Що скажете? Пуста трата часу й зусиль, бо ж це нездійсненно або навіть небезпечно? Так отож бо! Подумайте про це ще раз, під новим кутом. Ви втратите роки життя, щоб підпасувати себе під вподобання більшості, але рано чи пізно знайдеться хтось, кому ви все одно не будете цікаві. О так, така людина точно з'явиться. Що на рахунок того, щоб змістити фокус й подумати про те, що ви можете зробити, щоб нарешті сподобатись собі?

Або виберіть себе, або програйте.

Звикли триматись за людей, які не розвиваються та не ростуть, бо колись вам було разом добре? Таке спілкування лише гальмує вас та погіршує ваші шанси на життя мрії. Оточіть себе тими людьми, якими ви захоплюєтесь, а не тими, яких прагнете врятувати чи до яких звикли. Не очікуйте, що хтось оцінить вашу відданість та винагородить вас. Менш вдячного рішення годі шукати. Розташуйте себе на першому місці у власних пріоритетах й точно отримаєте бажане.