психолог онлайн

Як батьки можуть вплинути на бажання дитини вчитися?

14.11.2023
Як батьки можуть вплинути на бажання дитини вчитися?

Успішність дитини у навчанні – бажання багатьох батьків. Але, чомусь, далеко не кожній родині вдається заохотити чадо до того, щоб вчитися. Звісно, не всі діти змалку мають природній потяг до пізнання наук, хоча абсолютно всі мають вроджену допитливість. Тому психологи впевнені, що при правильній поведінці батьків абсолютно кожну дитину можна привабити пізнанням шкільних дисциплін та не тільки. В цій статті ми зібрали найдієвіші поради про те, як батьки можуть вплинути на бажання дитини вчитися.   


Основною помилкою більшості батьків є обмежування навчання своїх дітей однією школою. Хоча клас і стане головним джерелом знань для дитини, цього недостатньо для якісного інтелектуального, соціального та академічного росту. Лише так бажання дитини вчитись зможе вкорінитись, а її здатність та хист розвиватись належним чином.


8 порад для батьків, що допоможуть:


Культура читання

Існує закономірність: діти, які не люблять читати - не люблять навчатись. Звісно, не всім бути поціновувачами літератури. Але навіть мінімальне читання значно впливає на якість навчання дитини. Адже воно не лише розвиває, відкриває нове, наповнює словниковий запас й розширює світобачення, а й стає інструментом в навчанні. Діти з розвиненою навичкою читання показують кращі результати й природничих науках. Однак, якщо у вашій домівці не прийнято читати, а свою дитину ви садите за стіл перед книгою й очікуєте, що це спрацює – мусимо вас розчарувати. Ваша дитина зможе полюбити читати лише, якщо ви самі створите вдома атмосферу читання. Ви можете разом ходити до книгарень та бібліотек, читати своїй дитині, створити нову традицію вдома – спільний час для читання. Головна ваша задача – показати радість читання, а не розчарування. Тому дозвольте дитині самостійно обирати книги, а для себе також обирайте лише те, що принесе вам задоволення. Адже обманути дитину не вийде.


Не керуйте – направляйте

У процесі дисциплінації та зацікавлення дитини до навчання більшість батьків робить акцент лише на першому. Але, відчуваючи над собою контроль діти або намагаються зробити все навпаки, або виконують лише те, чого від них вимагають, не відчуваючи щирого бажання вчитись. Тому дуже важливим є дати можливість самій обирати та керувати своїм процесом навчання, при цьому направляючи. Хороший спосіб зробити це – постійно давати дитині вибір між варіантами. Від книг, до тем письмових робіт.


Будьте відвертими та щирими

Щоб розуміти свою дитину та труднощі, з якими вона стикається у навчанні, вам необхідно створити атмосферу в якій дитина зможе відверто розповісти вам про все, замість типового: “все нормально”. Коли дитина ділиться своєю думкою – підтримайте, навіть якщо ви не згодні. Адже не відчуваючи, що її думка має значення, дитина не зможе знайти внутрішньої мотивації вчитись. Хороші учні впевнено висловлюють своє бачення та відповідають на питання, адже не відчувають сум'яття, яке викликає осуд чи ігнорування. Створіть цей позитивний досвід, перш за все, вдома. 


Інтереси дитини - понад усе

Саме пізнання того, що найбільш за все цікавить дитину – дозволяє привити любов до навчання. Досліджуйте різні напрямки та теми, шукаючи разом те, що зможе захопити та зацікавити. Якщо це тема лицарів та замків – купуйте енциклопедії про це, шукайте документальні фільми та різну інформацію. Так ви зможете показати дитині, що світ науки безкрайній та захопливий.


Заохочуйте особливості дитини

Кожна дитина унікальна й має свої підходи навіть до процесу навчання. Не намагайтесь перевчити, якщо дитина робить щось по-своєму, навпаки – заохочуйте. Хтось може бути вправним у математиці, хтось – в історії. Мати сильну сторону добре й зовсім не означає відмовитись від всього іншого. Врахуйте також який зі стилів навчання найкраще підходить вашій дитині (слуховий, зоровий, логічний, соціальний абощо) й зробіть акцент на цьому підході.


Будьте прикладом

Як би не старались батьки, дитина все одно візьме приклад з них. Поділіться власним ентузіазмом до навчання, знайдіть для себе щось цікаве у цьому процесі, тоді дитині буде набагато простіше повірити вам й відчути справжню цінність навчання. А вам так буде значно простіше допомогти та скерувати вашу дитину.


Зосередьтесь на процесі, а не на результатах

Набагато важливішим є те, чого дитина навчилась, а не яку оцінку отримала. Вам слід це пам'ятати та показувати дитині, що ви це розумієте. Питайте про нові знання, які дитина здобула. Просіть навчити вас нових формул чи вправ. Допомагайте робити завдання так, як цікаво дитині, а не так щоб отримати найкращий бал. Тоді дитина відчуватиме підтримку, а її любов до знань не пошкодиться тиском на її продуктивність.


Кожен день - день навчання

Заохочуйте дитину вчитись не лише в межах школи та у будні дні. Нехай вона зрозуміє, що пізнавати навколишній світ можна щодня. Спостерігайте разом за природою, діліться власними знаннями, проводьте цікаві розмови та долучайте навчання в ігровий процес. Це допоможе зробити внутрішню мотивацію дитини вчитись стійкою та надійною.