психолог онлайн

Тіндер: чому люди шукають кохання у мобільних додатках?

14.11.2023
Тіндер: чому люди шукають кохання у мобільних додатках?

Додатки для знайомств, як-от Tinder користуються величезною популярністю у всьому світі. Вони підходять для різних смаків та уподобань, маючи варіанти для побачень на будь-якому етапі життя — від студентів до літніх людей. Основа додатків для знайомств проста — все, що вам потрібно зробити, це створити профіль, додати кілька фотографій і написати короткий опис. Тоді потенційні партнери можуть поставити «подобається» або «не подобається» ваш профіль знайомств, провівши ліворуч або праворуч. Сьогодні, щоб познайомитися з новими людьми, не потрібно відвідувати бари для одиноких або соціальні події, а онлайн-знайомства є одним із найпростіших способів зустрітися з людьми зі схожими інтересами. Хоча ми не повинні випускати з уваги той факт, що багато успішних стосунків — і третина шлюбів — походять від таких платформ, як Tinder, реальність така, що бізнес-моделі цих додатків впливають на залежність від постійного їх використання. Психологи давно зацікавились ймовірним негативним впливом додатків для знайомств. Тому в цій статті поговоримо про те, який вплив Тіндер має на психологічний стан людини.

Який негативний вплив має використання Tinder?

Залежність

Коли ми отримуємо сповіщення про те, що ми підібралися з кимось, або навіть просто переглядаючи привабливі обличчя – підвищується активність в області нашого мозку, яка бере участь у обробці відчуття винагороди, тобто дофаміну. Немає нічого поганого в стимулюванні вироблення дофаміну – у короткостроковій перспективі це чудово. Однак, побудова наших дофамінових шляхів у нездоровий, надмірний спосіб, як це роблять Tinder та його супутники, негативно впливає на психічне благополуччя людей у довгостроковій перспективі. Хоча додатки для знайомств викликають викид дофаміну, вони не можуть спонукати додаткову опіоїдну систему до дії, яка оживає щоразу, коли ми відчуваємо високе почуття задоволення. Команди психологів, які працюють із цими додатками, створили моделі, які дають вам інтенсивну вдоволеність, яка швидко зникає, тож ви будете мотивовані продовжувати “свайпати”, намагаючись шукати більше цього відчуття.


Відмова чи ігнорування

В одному дослідженні 2016 року виявили низький рівень “метчів” потенційних партнерів, особливо для чоловіків. Дослідження також виявило, що приблизно 50 відсотків “метчів” не відповідають на повідомлення. Як наслідок, користувачів додатків для знайомств постійно «не люблять» або ігнорують, що сприяє почуттю тривоги та депресії. 

Користувачі додатків для знайомств повідомляють про нижчий рівень самооцінки та погіршення психосоціального благополуччя порівняно з тими, хто не користується додатком.

Крім того, опитування користувачів додатків для знайомств виявили, що респонденти часто вважають перші побачення незручними та невигідними. Незважаючи на те, що додатки для знайомств надають унікальну можливість порівняти інтереси та сумісність із потенційним партнером перед особистою зустріччю, багато людей повідомляють про деморалізуючий досвід онлайн-знайомств, зазначаючи, що особисті зустрічі можуть значно відрізнятися від онлайн-чатів.

Багато користувачів сайтів знайомств стикаються з «привидом» — раптовим закінченням романтичних стосунків без будь-яких пояснень. Це вид емоційного насилля й така ситуація може дуже ранити людину та нашкодити її психологічному здоров'ю. 


Самотність і низька самооцінка

Негативний досвід сайтів знайомств, зокрема такий як “привиди”, змушує багатьох людей сумніватися у своїх фізичних рисах, навичках спілкування та сумісності з потенційними партнерами. По суті, сайти знайомств сприяють появі почуття безнадії та самотності. Все це обумовлено величезним вибором, який пропонують Tinder та інші програми. Ці сайти мають мільйони користувачів, і більшість користувачів одночасно обмінюються повідомленнями з багатьма іншими людьми. Навіть у користувачів із високими стандартами це може викликати  штучне розширення зв’язків замість значущої глибини. Величезна кількість “кандидатів” може викликати сумніви щодо кожного і тим самим утворювати замкнене коло з короткотривалих чи поверхневих відносин.


Анонімність і обман

До появи Tinder самотні люди зустрічалися з потенційними партнерами в реальному житті: на роботі, через спільних друзів і членів сім’ї або на світських заходах, таких як весілля. Іншими словами, їхні стосунки мали вже існуючі основи, які створювали відчуття довіри. На жаль, ці основи не існують у віртуальному світі знайомств, де деякі користувачі сайтів знайомств ховаються за анонімністю та обманом. Вони можуть брехати про свої фізичні риси, вік, професію чи навіть свої наміри. Наприклад, потенційні партнери можуть брехати про своє прагнення до моногамії, свою ексклюзивність з іншими побаченнями або історію своїх минулих стосунків. У свою чергу, обман може завдати шкоди психічному здоров’ю, спричинити поганий настрій, проблеми з довірою та невпевненість у собі. 


Програми для знайомств можуть відкрити великий світ людей, які шукають нових друзів, знайомств і стосунків. Тіндер може бути корисним для самотніх людей, які є інтровертами, новачками в місті або їм важко познайомитися з новими людьми. Однак, варто враховувати, що додаток має й негативний вплив і користуватись ним збалансовано.