психолог онлайн

Чи вмієш ти любити? П'ять мов любові

14.11.2023
Чи вмієш ти любити? П'ять мов любові

Чи вмієш ти любити? П'ять мов любові


Кожна людина висловлює любов по-своєму. І часто буває, що люди, які перебувають у відносинах, не відчувають прив'язаність партнера, хоч він і стверджує зворотне. Ми не про те, що у жінок і чоловіків психологія стосунків не схожа. Причина в різних мовах любові. Кожна людина має набір індивідуальних якостей, які виділяють її серед оточуючих. У людей різні звички, темперамент, риси характеру, цінності та ставлення до світу. Але чи знаєте ви, що люди абсолютно по-різному розуміють і проявляють кохання?

Американський психолог Гері Чепмен впевнений: головна причина частих сварок між партнерами в тому, що вони не можуть знайти спільну мову у відносинах. Наприклад, партнер робить все можливе, завалює подарунками, щоб показати, як сильна його симпатія до дівчини. Однак вона не сприймає це як прояв почуттів і постійно говорить про відсутність уваги. Насправді ж все просто: мова кохання чоловіка — подарунки. Саме так він каже: «Я люблю тебе». У той час як дівчина говорить іншою мовою — увага і слова підтримки. Так, про любов не просять. Але можна попросити партнера висловлювати свої почуття в знайомій для вас формі. Існує п'ять мов любові. Коротко розповімо про кожну і розберемося, в чому особливості.

Слова


Приємний комплімент і слова підтримки нікого не залишать байдужими. Але як би ми не любили такий прояв уваги і турботи, є люди, для яких це головний спосіб висловити любов. Не отримуючи цього у відносинах, вони не можуть сповна відчути радість і щастя. Для них важливий не тільки прояв симпатії партнера, але і бажання говорити про свої почуття відкрито і чесно. Найчастіше такою мовою говорять люди, яких у дитинстві недостатньо любили і хвалили. Вони відчувають необхідність в словесному прояві почуттів від партнера і друзів.

Більше того, теплі слова здатні надихати, мотивувати і надавати впевненості. Завжди легше досягати успіху і рухатися до мети, коли близька людина підтримує і піклується. Якщо ви не звикли висловлювати свої почуття словами, але знаєте, що це важливо для вашої половинки — почніть уважно слухати оточуючих людей. Запам'ятовуйте компліменти, які говорять друзі своїм парам. Перегляньте романтичний фільм. Це джерело теплих слів підтримки і турботи.

Час


Це важливий і дорогий ресурс. Люди настільки занурені в робочі проєкти і побутові справи, що часу на романтику і кохану людину часто не вистачає. Такий формат стосунків навряд чи потішить партнерів. Що вже говорити, якщо для одного з них час — головна мова кохання. Проводити час з близькою людиною — значить всю увагу приділяти їй. Не тримати за руку, паралельно відволікаючись на гаджети. А бути повністю залученим у розмову і проведення часу. Коли ми віддаємо цей цінний ресурс коханому, ми даруємо йому частину свого життя.

При цьому важливо не просто бути поруч, а віддаватися процесу. Якщо, наприклад, при спільному перегляді фільму ви відволікаєтеся на телефон і дивуєтеся, чому це зачіпає вашу половинку — задумайтеся. Чи дійсно ви присвячуєте свій час партнеру? Для людей, чия мова любові — час, важливо, щоб ви були поруч не тільки фізично. При розмові дивіться в очі, відкладіть відволікаючі гаджети, не перебивайте, стежте за мімікою і жестами співрозмовника. Покажіть, що вам цікаво і важливо знати, що він відчуває і переживає.

Подарунки


Є різні види мов, і третій — подарунки. Для когось це звичайний знак уваги, в той час як інші таким чином висловлюють свої почуття. Наприклад, ви домовилися разом повечеряти, але запізнюєтеся. Приїхавши пізніше обумовленого часу, ви обіймаєте партнерку і вибачаєтесь. Але настрій від цього у коханої не з'являється, адже їй хотілося б отримати улюблені цукерки або квіти. Це не говорить про меркантильність половинки, скоріше про те, що її любов говорить через подарунки.

Це одна із найпростіших мов любові. Адже робити подарунки не так і складно. Тут важлива не ціна, яку ви готові заплатити, а увага. Це може бути маленький недорогий презент, подарований щиро. Вибираючи подарунок, намагайтеся думати про захоплення та інтереси партнера. І пам'ятайте, щоб говорити на цій мові любові не обов'язково виходити за рамки фінансових можливостей. Квитки в кіно — теж відмінний подарунок!

Допомога


Багатьом людям складно просити про допомогу. Однак це важлива мова любові, якою не варто нехтувати. Подивіться, як висловлює свою прив'язаність партнер. Якщо побачите, що в основі стосунків лежить турбота про вас — проявляйте її у відповідь. Допомагати — значить виражати почуття певними діями. Приготувати сніданок чи вечерю, прибрати в будинку, заварити чай. Так, тривіальні речі, однак за ними стоїть щире бажання піклуватися і говорити про свої почуття.

Якщо хочете висловити любов і прив'язаність — допомагайте половинці. Наприклад, коли партнер роздратований і ображений, що ви проігнорували чергове прохання, попросіть скласти список того, що ви б могли зробити. Імовірно, це будуть прості речі: сходити в магазин, застелити ліжко, помити посуд і т.п. І коли вам буде лінь або будете не встигати, подумайте про те, що саме так ваша половинка відчує любов і турботу.

Фізичний контакт


Ми вже описали чотири мови кохання. П'ята — одна з найважливіших. Адже нею «розмовляє» більшість людей. Мову жестів любові висловлюють багатьма способами: обіймами, дотиками, триманням за руку під час прогулянки. І коли ваша половинка почне розповідати про важливість тактильних відчуттів, не поспішайте писати в пошуковому рядку гугла: «значення слова тактильний». Візьміть її за руку або міцно обійміть.

Дотики — це відмінний спосіб зблизитися з людиною, розслабити її та показати, що вам можна довіритися. Мова жестів — мова кохання. Висловлюйте свої почуття щиро і відкрито. Всього існує п'ять мов, які найбільш важливі для вашої половинки ви дізнаєтеся, пройшовши тест або прочитавши книгу Гері Чепмена. Звичайно, в любові немає правил. Але ви можете самі задати тон і настрій романтичним відносинам. Вивчіть п'ять кольорів кохання, і ви почнете краще розуміти партнера.