психолог онлайн

Чому сесії з психологом тривають 50 хвилин?

14.11.2023
Чому сесії з психологом тривають 50 хвилин?

Класична консультація з психологом завжди триває 50 хвилин. Напевно кожен, хто коли небудь планував працювати з психологом цікавився, чому саме така тривалість зустрічі є стандартною. Насправді, на це я ряд причин. В цій статті детально пояснимо кожну з них.

Концентрація та емоції

Почнімо з того, що психологічна сесія – дуже інтенсивна емоційна подія. Чи відчували ви коли небудь виснаження чи втому після роботи з психологом? Таке буває, особливо при роботі над травмами. Але навіть без цих відчуттів – робота з психологічними процесами значно навантажує мозок. Адже він звик працювати “протоптаними доріжками”, тобто шляхом найменшого спротиву: звички, знайомі реакції та думки. А робота з психологом направлена на протилежне – на зміну звичного сприйняття, ставлення, бачення проблеми та себе. Тому наш мозок значно напружений при такій роботі. Крім того, психологічна сесія викликає багато емоцій та внутрішніх переживань, що також можуть виснажувати.


Накопичена за 50 хвилин сесії втома впливає на концентрацію уваги, не лише нашої а й психолога. Саме тому уроки в школах тривають 45 хвилин. Це оптимальний час, впродовж якого людина здатна зберігати повну зосередженість на розмові та різних процесах. Після цього відбувається розсіювання уваги, мозок починає відволікатись на інші думки та зовнішні фактори, намагаючись таким чином дати собі відпочинок. Фізично мозок не здатен працювати з однаковою продуктивністю більше однієї години. Існують подвійні сесії, їх обирають якщо немає можливості часто зустрічатись з психологом або щоб вирішити більшу кількість питань за один раз. Але ефективність подвійної сесії значно менша ніж двох окремих. Варто пам'ятати, що психолог – також людина. Тобто, його мозок так само втомлюється від безперервної роботи більше 50 хвилин. Це може впливати на ефективність зустрічі. Крім того, встигнути попрацювати над більшою кількістю проблем не означає прискорити процес. Навпаки, глибока і зконцентрована робота над кількома питаннями – набагато краще та природніше інтегрується в нашу свідомість, даючи бажаний результат.


Підготовка до зустрічі

Певне обмеження у часі позитивно впливає на клієнта. Людина з часом вчиться формулювати власні запити та думки напередодні зустрічі, що допомагає і терапевтичному ефекту сесії і продуктивності роботи. Ми знаємо, що основна робота відбувається поза межами психологічної сесії, в процесі саморефлексії людини. Така підготовка до зустрічі стає її важливим елементом. Як мінімум, це формує звичку переоцінювати та аналізувати свій стан, питання, проблеми, думки. Спочатку для того, щоб “вкластись у час” на сесії, а потім – для того щоб краще розуміти себе. 


Що ще важливо, люди схильні відкладати важливе чи болюче на кінець, говорити про це в останню чергу, шукати вдалий момент щоб відкритись. Коли сесія триває 50 хвилин – буквально немає часу на це. Так людина вчиться говорити про те, що її дійсно турбує, відразу. Ці навички корисні не лише в процесі психологічної роботи, а й в житті загалом.