психолог онлайн

Сексуальні девіації: що вважається сексуальною нормою?

14.11.2023
Сексуальні девіації: що вважається сексуальною нормою?

Сексуальні девіації

Сексуальні девіації – це не хвороба. Допомога лікаря потрібна, якщо люди відчувають психологічний дискомфорт через усвідомлення своїх особливостей. Поняття «нормальності» — умовне та суб'єктивне. Тому сексуальними відхиленнями вважається сексуальна поведінка, яка відрізняється від допустимих норм конкретного суспільства чи соціальної групи.

Звичайно, сексуальні відхилення бувають різних видів, існують і кримінальні: садизм, педофілія. Навряд чи це можна вважати сексуальною нормою, хоча б тому, що такі дії виходять за межі законодавства.

 

Види сексуальних девіацій

- транссексуальність (самоідентифікація з гендером, що відрізняється від біологічної статі);

- асексуальність (відсутність сексуального потягу);

- мазохізм (неможливість відчути статеве збудження без фізичного чи морального болю);

- садизм (отримання задоволення, фізично чи морально катуючи партнера);

- педофілія (статевий потяг до дітей. Є порушенням психіки та розглядається як парафілічний розлад);

- фетишизм (розрізняють сексуальний символізм і парціалізм. При статевому символізмі об'єктом потягу стають одяг, аксесуари та інші особисті речі. При парціалізмі — конкретні частини тіла, їх відсутність або тілесні каліцтва);

- нарцисизм (отримання справжнього задоволення лише від власного тіла чи його зображення).

 Існує понад 50 різновидів сексуальних девіацій.

 

Причини

 Причини, через які виникають статеві відхилення, до кінця не відомі. Але є кілька загальних факторів, що впливають на формування сексуальних девіацій:

- спадковість;

- гормональний дисбаланс;

- родова травма, що спричинила зміни головного мозку;

- інтоксикація;

- порушення психосексуального розвитку (причиною могло стати сексуальне виховання або нестандартні стосунки з однолітками);

- розлади психіки.

 

Чим небезпечні сексуальні відхилення

У ситуаціях, коли людина втрачає контроль над собою та своїми діями, потрібна психологічна підтримка. Якщо стан погіршується, може знадобитися не лише психолог чи сексолог, а повноцінне медичне втручання.

Людину долають сильні переживання, болючі звички та нав'язливі думки. Цей стан схожий на алкогольну або наркотичну залежність. У таких людей зростає соціальна непристосованість, їм важко контролювати свої дії. З'являються почуття неповноцінності, неспроможності, роздвоєння переживань.

Через внутрішній непереборний конфлікт між можливістю сексуального задоволення і прийнятими сексуальними нормами люди можуть страждати на невротичні розлади. Іноді це призводить до спроб самогубства.

У деяких людей почуття провини та переживання можуть зовсім не виникати, причина у психосексуальному розвитку.

Однак є окремі випадки, які стосуються сексуальних відхилень, пов'язаних із заподіянням морального чи фізичного болю людям проти їхньої згоди. Така поведінка виходить за рамки законодавства та регулюється правовими нормами.

Як допомогти

Коли люди відчувають дискомфорт через сексуальні відхилення, може бути корисний психолог-сексолог. Для лікування використовують різні методи терапії. У більшості випадків вони спрямовані на розвиток здатності навчитися приймати свої індивідуальні особливості. Але це не стосується особливо небезпечних форм відхилень, для яких передбачене не лише примусове лікування, а й кримінальна відповідальність.