психолог онлайн

Наслідки раннього шлюбу

14.11.2023
Наслідки раннього шлюбу

Популярність ранніх шлюбів поступово сходить нанівець. Якщо в 2000-х середній вік наречених був 18-20 років, то сьогодні дівчата замислюються про весілля в основному після 25. Що вплинуло на зміну трендів? Всі «за» і «проти» ранніх шлюбів розберемо в статті.

 

Причини ранніх шлюбів

Під «раннім шлюбом» мають на увазі союз, який легковажно уклали молоді, які ще не стали самостійними і незалежними, люди. Часто у них немає ні матеріального фундаменту, ні життєвого досвіду, ні необхідної психологічної бази.

Зруйнувати сімейну ідилію може що завгодно: емоційні складності, фінансова нестабільність, неготовність до наслідків спільного життя, різні цінності та погляди. Перебуваючи в стані закоханості та ейфорії, молоді люди не мають змоги тверезо оцінити реалії майбутнього життя.

Психологічна незрілість, інфантилізм — ще одна причина, здатна зробити пролом в крихкому молодому союзі. Адже подружнє життя далеке від тих ідеальних картин, які ми бачимо в кіно. Жити разом, будучи єдиним цілим, значить ставити на перше місце інтереси сім'ї, знаходити компроміси, брати відповідальність за кожне рішення. Часто люди не готові до цього. І коли на зміну романтиці приходять побутові проблеми, пари розпадаються.

Причини ранніх шлюбів:

  • Незапланована вагітність. Також важливу роль тут мають батьки, які, піклуючись про майбутнє, підштовхують дітей до шлюбу. Адже, як їм здається, краще вже так, ніж бути матір'ю-одиначкою.

  • Страх самотності. Наприклад, дівчина не відчуває підтримки і участі з боку батьків, тому шукає чоловіка, який став би надійною опорою.

  • Бажання піти від батьків. Якщо відносини в родині напружені, часто виникають складнощі комунікації, можливо, є насильство, дитина захоче якомога швидше піти.

  • Наївне сприйняття реальності, помилкові переконання. Дівчині здається, що її обранець — принц на білому коні, який позбудеть її усіх неприємностей і забезпечить казкове життя.

  • Очікування великої свободи. Від батьків можна почути фрази: «ось вийдеш заміж (одружишся), тоді і будеш вільно вирішувати». Однак в реальності все навпаки. Сім'я — це відповідальність. Тому мрії про молодіжний спосіб життя часто терплять крах.

  • Кохання. Є безліч прикладів, коли стосунки переростали в щасливі шлюби. Наприклад, батьки сиділи за однією шкільною партою і пронесли кохання через все життя. Мріючи про таке майбутнє, молоді люди прагнуть узаконити свій союз.

  • Шлюб за розрахунком.

Проблеми ранніх шлюбів:

  • Романтика і пристрасть поступово згасають. Люди стикаються з реальними дорослими проблемами. Такий процес неминучий, до цього важливо бути готовим. Ті недоліки в партнері, які раніше здавалися милими, починають дратувати. Це призводить до сварок і скандалів.

  • Фінансова нестабільність. Молодим людям, яким кохання засліпило очі, здається, що гроші не так важливі. Хоч ох, та вдвох. Але життя повне пригод і несподіваних поворотів. Що робити, якщо хлопець не зможе забезпечити свою сім'ю?

  • Побутові проблеми. Романтичний період закінчиться, пара зіткнеться з побутовими аспектами спільного життя. І раптом виявиться, що жінка не вміє готувати, а чоловік не може замінити дверні ручки.

  • Діти. Виховання дітей — це відповідальність. І часто молоді пари не готові до таких кардинальних змін у житті. Адже, завагітнівши, важливо дбати про своє здоров'я. Доведеться забути про пізні вечірки і алкоголь.

  • Нерівний шлюб. Коли один партнер старший за іншого або у них різні соціальні статуси. На початку стосунків це не так важливо, проте проживши разом декілька років, це може стати приводом для конфліктів.

  • Втручання батьків у стосунки. Особливо, якщо вони допомагають фінансово.

  • Надмірна опіка, відсутність особистих кордонів. Найчастіше молоді люди сповнені комплексів, помилкових переконань і ілюзорних уявлень про шлюб. Вони прагнуть все контролювати, особливо свою половинку.

     

 Психологічні особливості

Наслідки ранніх шлюбів можуть бути різними. Одні пари знаходять в собі сили працювати над стосунками, інші — розчаровуються один в одному.

Не можна сказати, що ідея раннього шлюбу обов'язково приречена. Всі випадки індивідуальні. Адже часто справа не у віці, а в готовності брати на себе відповідальність.

Перед вступом у шлюб психологи рекомендують обговорити спільні очікування та плани по таким пунктам:

Загальні інтереси. Коли пристрасть згасне, щось ще повинно залишитися. Хобі, любов до творчості, спільні подорожі, теми для розмов. Чим більше спільного — тим краще і міцніше буде сім'я.

Очікування від розвитку стосунків. Щоб не було розчарувань, важливо відразу уточнити, як ви бачите спільне життя. Чого чекаєте від майбутнього. Можливо, партнер планує найближчі кілька років провести в подорожах, в той час як ви мрієте про дітей.

До речі, діти — це окрема тема. Свою позицію краще проговорити перед вступом у шлюб.

Зради. Союз буде міцним, якщо у кожного з партнерів однакове ставлення до зрад. Обговоріть відразу можливі трактування цього поняття і неприпустимі виправдання. Позначте свої кордони.

Сімейний бюджет. Якщо один партнер очікує, що бюджет буде спільним, а інший звик ділити рахунок навпіл — сварок в майбутньому не уникнути.

Особливості шлюбу для кожної пари індивідуальні, адже у людей різні потреби і очікування. Обговоріть важливі моменти до того, як вирішите узаконити стосунки.