психолог онлайн

Ревнує або контролює?

14.11.2023
Ревнує або контролює?

Ревнує або контролює?


Життя в атмосфері постійних ревнощів нестерпне і руйнівне. Часто закохані пояснюють свою поведінку щирими і сильними почуттями. Мовляв, так вони показують свою любов і те, що людина їм не байдужа. Але будь-які стосунки, в яких ревнощі перетворюються на тотальний контроль і недовіру, — приречені. Чому виникає таке відчуття і чи можна з ним впоратися, розповімо в статті.

Поява такого феномена як ревнощі вважається одним із методів природного відбору. Давно, коли люди були полігамні, ревнощі стали способом трансформації стосунків. Так з'явилася моногамія, це призвело до утворення пар і сімей. Цілком природно, що партнери стали більш уважно ставитися один до одного. З'явилися переживання і страх, чи зможуть вони залишатися вірними і зберегти все те, що у них є.

Для чоловіків і для жінок ревнощі формуються по-різному. Чоловіки важче переживають фізичну зраду, оскільки вона пов'язана з сексуальним аспектом. Для жінок більш травматичною буде емоційна невірність. Адже набагато важливіше, щоб партнер був прив'язаний і відданий, співпереживав кожному почуттю, підтримував і завжди ставив на перше місце. Так жінка відчуває себе в безпеці, знає, що в будь-якій ситуації може розраховувати на допомогу свого чоловіка. Таке формування ревнощів не говорить про те, що жінка легко пробачить фізичний контакт. Ні. Просто їй набагато важче буде пережити те, що у партнера з'явилася інша кохана.


Звідки береться це почуття

Через ревнощі з'являються переживання і страх, що партнер може «охолонути». Ми мимоволі починаємо представляти людину, яка в майбутньому може зайняти наше місце. Поява таких думок небезпечна для стосунків, адже ми концентруємося не на теперішньому моменті, а на вигаданих ситуаціях. Найчастіше причиною безпідставних ревнощів є занижена самооцінка та невпевненість у собі. Крім того, це вважається певним методом маніпуляції, в основі якого — надмірний контроль і опіка. Багато людей маскують ревнощі під турботою: «Я дзвоню тобі так часто, коли ти гуляєш не зі мною, адже сильно люблю і переживаю». Звичайно, хвилюватися за свою другу половинку цілком нормально, але важливо поважати кордони.

Як пов'язані ревнощі з заниженою самооцінкою? Коли людина впевнена, що вона недостатньо хороша, розумна та красива, і її не можна любити просто так, з'являється бажання контролювати життя партнера. Вона починає підсвідомо шукати загрозу, випробовувати на вірність, перевіряти повідомлення, «чистити» друзів у соціальних мережах, обшукувати сумки і перевіряти фінансові витрати. Невпевненій у собі людині складно повірити в те, що її можна любити просто за те, що вона є.

Продовжуючи шукати підступ, можна зруйнувати стосунки. З'являються деструктивні переживання і недовіра, це впливає на психіку і сприйняття життя. Людина все драматизує, придумує проблему там, де її не може бути. Це призводить до депресії або афективного стану, який небезпечний як для ревнивця, так і для його партнера.


Шляхи самодопомоги

Перше, що потрібно зробити — це розібратися, на чому засновані ревнощі. Чи є причини для занепокоєння або це наслідки заниженої самооцінки, невпевненості та егоїзму. Якщо явних причин для ревнощів немає, психологи рекомендують шляхи самодопомоги:

  • Переведіть ревнощі з емоційного рівня на фізичний
    Щоразу, перебуваючи в цьому стані, трансформуйте його в фізичний прояв. Кричіть, прийміть холодний душ, бийте подушку, голосно співайте. Робіть все, щоб позбутися цієї негативної енергії.

  • Будьте щирими з партнером
    Відкрито скажіть, що переживаєте та відчуваєте страх. Згадайте ситуації, коли це почуття проявлялось найбільш сильно. Якщо рідна людина цінує і кохає, вона прислухається до ваших слів.

  • Ви не агент секретної служби
    Ревнощі з'являються там, де є секрети і паролі. Блокуючи телефон і не повідомляючи код партнеру, ви тільки даєте привід для переживань. Якщо так ви встановлюєте особисті кордони — ок, тільки скажіть про це. Але якщо це спосіб щось приховати — ревнощі будуть обґрунтованими.

  • Підвищуйте самооцінку
    Якщо причина у невпевненості, то у жодних стосунках вам не буде комфортно. Ви можете 10 разів розлучатися і починати зустрічатися з іншими, але ситуацію це не змінить. У кожному партнері ви будете бачити підступ і загрозу.
    Розвивайтеся, займіться спортом, почніть працювати з психологом. Перш, ніж побудувати гармонійні стосунки, ви повинні полюбити і прийняти себе.

  • Будьте свідомими
    Не накручуйте себе через дрібниці і не придумуйте проблеми там, де їх немає. Знайдіть хобі, частіше зустрічайтеся з друзями, займіть свій вільний час, щоб не було простору для непотрібних думок.