психолог онлайн

Психологічні сценарії у мультиках

14.11.2023
Психологічні сценарії у мультиках

Ми часто бачимо героїв з психологічними проблемами у фільмах та ток-шоу. При цьому мультфільми рідко змушують нас задуматись про наявність психічних розладів у знайомих нам з дитинства героїв. Але це зовсім не означає, що у дитячих мультиках у всіх персонажів хороше психологічне здоров’я, ба навпаки, прикладів зворотнього можна навести багато. Тому в цій статті розберемо кількох персонажів популярних мультфільмів й спробуємо поставити їм діагноз. 


Тигруля із “Вінні-Пуха”

Синдром дефіциту уваги/гіперактивності (СДУГ).

Що таке СДУГ? За даними Національного інституту психічного здоров’я, СДУГ «це розлад, який заважає людині фокусувати увагу та контролювати імпульсивну поведінку. Люди також можуть бути неспокійними та майже постійно активними». Тигруля — один із персонажів Вінні-Пуха, який уособлює це психічне захворювання. Хтось коли-небудь бачив, як грайливий тигр сидів на місці більше двох секунд? Він погано контролює імпульси, про що свідчить те, що він підстрибує. Він не дуже звертає увагу на те, що його неспокійна поведінка насправді може дратувати його друзів.


Зла королева з “Білосніжки”

Нарцисичний розлад особистості.

Нарцисичний розлад особистості — це «психічний розлад, при якому люди мають завищене відчуття власної важливості, глибоку потребу в захопленні ними та відсутність співчуття до інших. Але за цією маскою надвпевненості ховається крихка самооцінка, яка є вразливою до найменшої критики». Зла королева з «Білосніжки та семи гномів» є квінтесенцією нарцисичного розладу. Вона повністю захоплена тим, що є найкрасивішою людиною в королівстві. Вона потребує постійного підтвердження від свого дзеркала. Потім, коли вона дізнається, що її падчерка, Білосніжка, стала «найпрекраснішою з усіх», надзвичайні ревнощі та заздрість викликають у неї вбивчу лють. Зла Королева категорично відмовляється залишатися осторонь і грати другу скрипку в красі, що свідчить про надзвичайну відсутність самоповаги та її нав'язливу жагу отримувати захоплення.


Шрам з “Король Лев”

Антисоціальний розлад особистості (соціопатія).

АРО «це психічний стан, у якому людина постійно не поважає правильне і неправильне та ігнорує права та почуття інших. Люди з антисоціальним розладом особистості, як правило, ворогують, маніпулюють або ставляться до інших жорстко або з бездушною байдужістю. Вони не виявляють провини чи каяття за свою поведінку».

Шрам із «Короля Лева» ріс у тіні свого старшого брата Муфаси. Він завжди відчував себе значно нижчим за Муфасу, що призвело до його жаги переваги. Ця потреба домінування в поєднанні з АРО Шрама призвела до жорстокого вбивства Муфаси. Шрам не виявляє докорів сумління за те, що він зробив. Крім того, він маніпулює гієнами та зловживає ними, щоб отримати те, що йому потрібно. Його холодна поведінка проявляється не тільки до гієн, але й до кожної тварини, яку він зустрічає.


Аліса з  “Аліса в країні чудес”

Шизофренія.

За даними Національного альянсу з психічних захворювань, шизофренія «це серйозне психічне захворювання, яке заважає здатності людини чітко мислити, керувати емоціями, приймати рішення та спілкуватися з іншими». Симптоми включають галюцинації та марення.

Аліса з "Аліси в країні чудес" явно страждає на шизофренію. Одного разу вона навіть голосно запитує: «Я збожеволіла?» Так, бідна Аліса, скоріше за все. Під час своєї подорожі Аліса бачить розмовляючих тварин і гусеницю, яка курить кальян. Вона уявляє собі напій, від якого зменшується. Вона також бачить кота, який може посміхатися, і його катує Королева Чирв, яка злісно збирається відрубати Алісі голову. Ілюзії Аліси створюють чарівний світ, який демонструє її шизофренічні уявлення.


Ельза з “Крижаного серця”

Великий депресивний розлад.

За даними Американської психіатричної асоціації, важка депресія «негативно впливає на ваше самопочуття, спосіб мислення та те, як ви дієте». Деякі симптоми: «почуття смутку або пригніченого настрою, втрата інтересу або задоволення від занять, якими колись насолоджувалися, втрата енергії або підвищена втома, а також відчуття нікчемності або провини».


Ельза з "Крижаного серця" – сестра з магічними здібностями. Вона не може контролювати свої емоції, що призвело до того, що вона образила свою молодшу сестру, коли вони були дітьми. Збентежена Ельза замикається в собі та відмовляється дивитися в очі світу, боячись завдати шкоди іншим людям. Вона втрачає інтерес до всіх ігор і занять, якими займалася з сестрою, відмовляючись виходити з кімнати. Вона також бореться з надзвичайним почуттям провини через відсутність контролю над своїми силами. Її низька самооцінка також очевидна в її пісні «Let It Go», де вона висловлює потребу вибудувати захист: «Не впускай їх, не дозволяй їм бачити, будь хорошою дівчиною, якою завжди мусиш бути!»



Джафар із “Аладдіна”

Антисоціальний розлад особистості.

Джафар із «Аладдіна» — стандартний діснеївський соціопат. Він маніпулює султаном через гіпноз, щоб отримати те, що хоче. Він також використовує бідну бездомну людину, щоб отримати чарівну лампу, і він цілком готовий вбити власну родину. Лиходій не виявляє ані краплі каяття. Крім того, завдавання болю іншим людям приносить йому задоволення.


Белль з “Красуні та Чудовиська”

Стокгольмський синдром.

За даними Counseling Resource, Стокгольмський синдром – це коли жертва формує емоційний зв’язок зі своїм викладачем/кривдником, як засіб для виживання. Така реакція зазвичай виникає в ситуаціях заручників і насильства.

Белль із «Красуні та чудовиська» — надзвичайно розумна дівчина, яка любить читати та хоче пізнавати світ через пригоди. Вона стає бранцем підлого Звіра, щоб врятувати свого літнього батька. Спочатку вона розбита горем через свою похмуру ситуацію. Проте з часом вона формує емоційний зв’язок зі Звіром і зрештою навіть закохується в Звіра, перебуваючи в полоні.


Аріель з “Русалочки”

Обсесивно-компульсивний розлад (ОКР).

ОКР — це «психічний розлад, при якому люди мають небажані та повторювані думки, почуття, ідеї, відчуття (нав’язливі ідеї) і поведінку, яка спонукає їх робити щось знову і знову (компульсії)».

Аріель з «Русалоньки» явно має ознаки ОКР. Вона — добросовісна накопичувачка, повністю одержима колекціонуванням абсолютно непотрібних речей. У її оселі стільки непотрібного сміття, що воно буквально завалено речами, які вона не може змусити себе викинути. Вона навіть співає про це.