психолог онлайн

Чи правда, що протилежності притягуються?

14.11.2023
Чи правда, що протилежності притягуються?

Ми неодноразово чули вислів «протилежності притягуються», але чи правда різні характери і захоплення стануть ланкою, що скріплює стосунки? Можливо, ви знаєте багато прикладів, де люди, не схожі одне на одного, створювали міцні союзи. І, ймовірно, на основі цього склалося враження, що довго і щасливо можна жити тільки з тим, хто бачить світ інакше. Спростовувати цю теорію не будемо. Розберемося наскільки реальним і міцним буде союз людей з протилежними захопленнями і поглядами.

 

Мінус на мінус = мінус

Потяг протилежностей можна назвати радше культурним феноменом. Нас чіпляють історії, в яких вихована і правильна дівчинка закохується в зухвалого хлопця. Або харизматичному біднякові вдається розтопити холодне серце недоступної багачки. Ми бачимо в цьому мільйон можливостей і варіантів, коли люди доповнюють одне одного, стають разом сильніше.

Ми живемо в ілюзії, вважаючи, що сильні сторони однієї людини повинні зрівнювати «слабкості» іншої. Наприклад, одному партнеру до душі проводити вихідні вдома за переглядом серіалу, а іншому — в галасливій компанії друзів на вечірці. Інтроверт + екстраверт, людина з активною життєвою позицією + ледар і домосід — скільки протримаються такі стосунки?

 

Правда і міф такого союзу

Правда

  • Не будемо заперечувати, що союз протилежностей може бути гармонійним і щасливим. Є дослідження, які підтверджують, що дівчата частіше закохуються в хлопців, з якими різні гени ГКГС (головний комплекс гістосумісності). Це впливає на сексуальне бажання.

  • Протилежності доповнюють одне одного. Зустрічаються стосунки, де сильні сторони одного партнера врівноважують «слабкості» іншого. Але за умови, що обидва партнери приймають свій вибір. Не прагнуть змінити, а навпаки захоплюються якостями і рисами, якими хотіли б володіти самі. Різні інтереси можуть стати запорукою міцних стосунків. Адже партнерам завжди є що обговорити і про що розповісти. Але краще утриматися від крайнощів, занадто різні захоплення можуть призвести до непорозумінь і відсутності підтримки.

  • Жага змін. Звична обстановка і культурне середовище можуть набриднути, захочеться спробувати щось нове, поза зоною комфорту. Одні компенсують це кар'єрою або поїздками за кордон, а інші заводять стосунки з «несхожими» людьми.

Міф

  • Різні життєві цінності та позиції зближують. Якщо хлопець обирає холосте та безтурботне життя, а ви мрієте про заміжжя і дітей, навряд чи стосунки до чого-небудь призведуть. Або, наприклад, ви цінуєте свободу, звикли довіряти партнеру і поважаєте його кордони. А він, навпаки, вважає, що вільний час потрібно проводити разом, постійно контролює і перевіряє — надій на світле спільне майбутнє мало. Те задоволення, яке відчуває пара, перебуваючи один з одним, не перекриє глобальні потреби і цілі.

  • Секрет щасливих пар в різних характерах. У тривалих стосунках люди сильно впливають одне на одного. Змінюються звички, риси характеру, якості. У деяких випадках такі зміни йдуть на користь партнерам, стосунки стають міцнішими. Але іноді під несхожими характерами ховаються різні життєві цілі. Наприклад, хлопець постійно скаржиться, дивиться на все песимістично. А ви звикли кайфувати від життя, радіти кожному моменту і терпіти не можете ниття. Можна довго терпіти і закривати на це очі, але в підсумку ви втомитеся від негативу і, як наслідок, цих стосунків.

  • Ми з дитинства бачимо якусь романтику в несхожості. Попелюшка і Принц, Джульєтта і Ромео, Герміона і Рон, Роза і Джек Доусон із «Титаніка» — ці образи показали нам, що кохання може бути різним. Чим більше люди не схожі одне на одного, тим сильніші почуття. Але чи так це добре в реальності, як в захоплюючих вигаданих сюжетах?

 

 Немає єдиної формули кохання і щасливих стосунків. Обирайте серцем і не нехтуйте своїми цінностями і мріями.