психолог онлайн

Приймати компліменти - це мистецтво?

14.11.2023
Приймати компліменти - це мистецтво?

Чи стикались ви з відчуттям сорому, зніяковіння, недовіри чи навіть суму, отримуючи компліменти? Якщо відповідь “так” –  ви у цьому не самотні. Подібна реакція є досить поширеною. Але чому компліменти, які повинні приносити радість і задоволення собою, викликають такі емоції? В цій статті поговоримо про це та про дієві методи  навчитись приймати компліменти.

Чому мені погано від похвали?

Статистика показує, що близько 70% людей асоціюють компліменти зі зніяковінням. Досліджено дві причини цьому. Перша – під час отримання компліментів, в нашому мозку задіюються ті ж процеси, що й під час флірту. Словесні сигнали сприймаються нашим мозком, як ознака нашої привабливості для іншої людини й запускаються відповідні біохімічні реакції. Але зніяковіння у такому випадку є не сильним й зазвичай не заважає  отримати від компліменту задоволення. Друга причина – низька самооцінка. В цьому випадку зніяковіння може бути дуже сильним й межувати з іншими негативними емоціями. Дослідження показують, що люди з низькою самооцінкою часто несвідомо обирають спілкування з людьми, які ставляться до них негативно, аби лише не терпіти сильних емоцій від компліментів, які завжди здаються нещирими й за якими можуть ховатись насмішки, зверхність, самоствердження, жалість тощо. Але найскладніше те, що людина з низькою самооцінкою реагує миттєво й часто не має можливості раціонально це обміркувати. Змінити такі несвідомі процеси можна при роботі з психологом чи самостійно. Почати варто саме з власної реакції, адже змінити поведінку набагато простіше, ніж навчитись мислити інакше.

 

То як навчитись приймати компліменти?

1. Порахуйте до трьох, перш ніж реагувати.

Таким чином ви дасте собі паузу й з більшою ймовірністю встигнете помітити свою негативну внутрішню реакцію й зупинити її.

 

2. “Дякую” – достатньо.

Вам не потрібно виправдовуватись чи применшувати свою цінність. Слова “дякую” у відповідь на комплімент – достатньо. 

 

3. Хваліть себе.

Для початку можете робити це у побутових ситуаціях: “Яка я молодець, такий смачний сніданок собі зробила!” Це може бути найпростіша для вас річ. Для чого це? Звикайте інакше усвідомлювати похвалу та компліменти, чути їх частіше, отримувати їх за маленькі заслуги, сприймати їх як визнання, а не як замасковану критику. 

 

4. Практикуйте вдячність за компліменти.

Згадайте кілька останніх ситуацій, коли вас хвалили. Подумайте про кожен випадок із вдячністю собі та людині, яка озвучила комплімент. Не робіть акцент ні на чому, крім відчуття вдячності. 

 

5. Забороніть собі спростовувати компліменти!

Поширена реакція на комплімент: “ой, та досить про це” або “та не така вже й..”. Забороніть собі це робити. Таким чином ви лише применшуєте свою роль, комплімент та людину, яка його робить. Через таку реакцію інша людина може почуватись відкинутою, а ви підкріпите власну ілюзію про те, що не заслуговуєте компліменту.

 

6. Підтвердіть для себе цінність компліменту.

Отримавши комплімент, зупиніться та згадайте свій шлях до нього. Ми точно знаємо – ви заслужили цю похвалу.Наприклад: “Ти така ерудована!”. Скільки прочитаних книг, роздумів, статей, фільмів чи розмов на різноманітні теми стоять за цим? Комплімент – визнання цінності ваших зусиль та досвіду. Ви можете просто подякувати, або ж відповісти: “Дякую, я приклала для цього багато зусиль, тому мені дуже приємно це чути.” Абсолютно кожен комплімент є наслідком ваших дій, не важливо чи він про ваш одяг чи професійні досягнення, – старайтесь пам'ятати про це.

 

Підсумовуючи, хочемо сказати, що проблеми з низькою самооцінкою заважають не лише приймати компліменти, а й усвідомлювати свою цінність та власні можливості, мріяти про більше, прагнути до кращого та з легкістю відмовлятись від того, що робить нас нещасними. Низька самооцінка змушує нас залишатися на поганій роботі, бути з негідними людьми, приймати шкідливі для себе рішення. Робота з прийняттям компліментів – маленька частинка процесу зцілення самооцінки. Ми віримо, що у вас вийде побачити себе очима людей, які вас люблять. Якщо ж вам важко та страшно йти в ці зміни самостійно – психологи нашого сервісу з радістю допоможуть вам.