психолог онлайн

Парна терапія: коли парі варто звернутись до психолога?

14.11.2023
Парна терапія: коли парі варто звернутись до психолога?

Проблеми у стосунках ми звикли сприймати, як щось, що стосується лише двох, що не варто відкривати комусь ще. Але часто у парі виникають такі труднощі, подолати які самотужки дуже складно. Адже глибинні проблеми кожного з партнерів значно впливають на взаємовідносини, а зрозуміти їх першопричину іноді фактично неможливо. Тоді партнер сприймає певні вчинки та дії іншого на свій рахунок, що лише погіршує ситуацію. З часом стосунки можуть погіршитись й зробити нещасними обох партнерів. Саме тому дуже важливо не закриватись від негараздів, а вирішувати їх. Ніщо так добре не допомагає в цьому, як парна робота з психологом. 

Коли варто звернутись на парну терапію?

Більшість психологів вірять, що похід на парну психотерапію має відбутись задовго до того, коли пара відчує гостру потребу в цьому. Адже всі проблеми починаються з малого або є наслідком глибинних переживань котрогось з партнерів. Похід до психолога до “критичної” ситуації допомагає парам навчитись спілкуватись одне з одним в конфліктних ситуаціях та глибше розуміти потреби та бажання одне одного. Крім того, таке рішення може попередити безліч проблем, від фінансових до сексуальних, адже пара в процесі терапії отримує безцінну навичку відверто та без критики говорити одне з одним про все, що турбує. Пари, що приходять на терапію, часто кажуть, що їм варто було звернутись до психолога набагато раніше. Однак, ніколи не пізно. 

З якими проблемами варто йти до психолога?

Існує жартівлива фраза: “у парі завжди є три сторони: її, його та правда”. Дійсно, зі своєї точки спостереження людина може робити лише суб'єктивні висновки про ситуацію, що часто є причиною ще більшого конфлікту. Тому психолог, як третя сторона, може допомогти парі подивитись на речі зовсім по новому, помітити те, що раніше ховалось від уваги. Загально кажучи, йти до психолога варто при найменшому дискомфорті в стосунках, який ви не можете вирішити самостійно. Навіть при відчутті “щось не так”, яке ви поки не можете пояснити. Більшість людей в цій ситуації просто відсторонюються від негативних думок та переживань й змушують себе заспокоїтись, адже “нічого не сталось”. Але практика показує, що подавити подібне неможливо. Рано чи пізно воно вирине з новою силою й навіть може спричинити ситуацію, після якої у вас таки з'явиться розуміння що “щось таки сталось”. Адже наша психіка не любить незавершених процесів та незакритих гештальтів, тому всіляко даватиме сигнали, щоб ви таки звернули увагу на проблему, знайшли її корінь та вирішили її. Нажаль, часто в подібних ситуаціях пари просто розходяться через якийсь час переживання внутрішнього дискомфорту. Проте, проблема може залишатися невирішеною й переноситись в наступні стосунки аж до тих пір, поки людина з нею не впорається, замість уникати. Крім цієї, є безліч інших причин звернутись до психолога. Опишемо найпоширеніші з них.


Проблеми у сексі. 

Поширена проблема, яку може допомогти вирішити кваліфікований психолог. Секс у стосунках може перестати приносити задоволення, коли період закоханості минає і пристрасть влягається. Це нормально й означає, що парі необхідне глибше розуміння одне одного, адже постійний гормональний всплеск та бажання не можуть тривати вічно. Ви зможете краще розуміти потреби одне одного, визначити власну сексуальну конституцію, навчитесь відверто говорити про секс.


Життєві зміни (заміжжя, батьківство, переїзд тощо).

Серйозні зміни в житті можуть супроводжуватись стресом та конфліктами у парі, де партнери проживаючи особисті емоції не можуть достеменно зрозуміти хвилювання іншого. Психолог може допомогти впоратись зі спільними страхами, хвилюваннями та навчити партнерів розуміти одне одного в подібних ситуаціях, покращити навички адаптації та вміння підтримувати одне одного.


Невірність або ревнощі.

Психолог може допомогти зрозуміти істинні потреби чи страхи, що ховаються за ревнощами чи зрадами. Адже часто пари прагнуть зберегти стосунки, але просто не знають як рухатись далі, переживаючи такі негативні емоції. 


Відчуття “застою” в стосунках.

Це поширена проблема, пов'язана з глибинними переживаннями людей або нерозумінням вектору свого руху в стосунках. Також причиною може бути недостатнє розуміння одне одного чи відмінність в бажаннях щодо розвитку стосунків. Психолог як ніхто інший може якісно вивести пару з цього стану. 


Психологічні проблеми котрогось з партнерів (депресія тощо).

Коли один з партнерів переживає тяжкі психологічні стани, для іншого це може бути великою складністю та ситуацією в якій людина почувається безпомічно, не маючи змоги якісно допомогти. В той же час сам партнер з проблемою може не відчувати бажаної підтримки й пояснювати собі це байдужістю людини, через що виникають конфлікти або ще більше пригнічення. Психологічна сесія може допомогти парі зрозуміти одне одного й дати ключі до вирішення проблеми, навчити обох партнерів правильно комунікувати та задовольняти потреби одне одного.

Як відбувається парна терапія?

Хоча всі терапевти різні, є деякі спільні риси. Перший сеанс зазвичай передбачає знайомство терапевта з парою, обговорення сфер стосунків, які вони сподіваються покращити, і встановлення цілей для подальшої роботи.

Деякі терапевти призначатимуть домашнє завдання для пар, над яким вони повинні працювати перед наступним заняттям. Але навіть без конкретних завдань, після кожної зустрічі з психологом, перед парами стоїть завдання самостійно опрацювати велику кількість нових знань та навичок. Тому, в ідеалі, більшість роботи буде відбуватись поза межами терапії, а сам психолог буде певним ментором та провідником, третьою неупередженою стороною. Не варто боятись, що психолог прийматиме чиюсь сторону на парній терапії та відстоюватиме інтереси лише одного партнера, адже це заборонено та неприпустимо для професіонала. Ви можете бути певні, що спеціаліст завжди залишатиметься нейтральною стороною, яка робитиме все можливе, щоб кожному з пари стало краще.


У HoldYou ви можете звернутися за допомогою онлайн або записатися на консультацію до психолога офлайн у Києві та Ірпені.