психолог онлайн

Панічні атаки: чи потрібна психологічна допомога

14.11.2023
Панічні атаки: чи потрібна психологічна допомога

Панічна атака (ПА) – це стан гострої тривоги, у якому відчувається повна втрата почуття безпеки та неможливості контролювати ситуацію. Приступ супроводжується такими симптомами (можуть відрізнятися у різних людей):

- задишка, поверхневе дихання;

- прискорене серцебиття (серце калатає, виривається з грудей);

- біль у грудях;

- непритомний стан, слабкість, запаморочення;

- нудота, розлад шлунка;

- думки «я вмираю» або «я божеволію»;

- бажання кудись тікати;

- тремтіння;

- пітливість, озноб чи гарячі припливи.

Люди часто думають, що у них серцевий напад або інший серйозний стан, звертаються до лікарів, можуть викликати швидку допомогу. Проте лікарі не знаходять жодних тяжких захворювань. Якщо помітили у себе схожі симптоми, то може бути корисна психологічна підтримка.

На щастя, панічні атаки не смертельні, кожний напад закінчується. Але людина може настільки злякатися, що є вірогідність розвитку неврозу очікування. Тобто людина весь час чекатиме наступного нападу і скануватиме організм на ознаки катастрофи, що наближається. Через це може розвинутись панічний розлад. В якому людина настільки стурбована цілком нормальними реакціями організму, що все її життя зводиться до тривоги та сканування тілесних реакцій (вимірюють пульс, спостерігають за диханням) тощо.

Панічні атаки: ознаки

Однією з ознак панічного розладу стає агорафобія – страх відвідування місць, де одного разу трапилася ПА. Або ж місць, у яких, на думку людини, атаки можливі (супермаркети, громадський транспорт, кафе, ринки, банки, черги, перебування у натовпі тощо). Людина уникає цього, оскільки боїться, що вихід звідти буде скрутним або допомога виявиться недоступною. Відвідувати подібні місця люди можуть лише у присутності близької людини. Таким чином, розвивається уникаючий тип поведінки, через який життя людини стає вузьким, наповненим постійним контролем і тривогою.

Причини

Важливо розуміти, що панічні атаки можуть бути симптомами не тільки панічного розладу. Вони можуть виникати:

- при соціальній тривожності (соромливості, у лякаючих соціальних ситуаціях);

- у несподіваних ситуаціях;

- при інших фобіях, наприклад, страх польотів, страх відвідування стоматолога та ін.

Стан, подібний до панічної атаки, допомагав нашим далеким предкам у різних небезпечних ситуаціях. Наприклад, у разі хижого звіра, вони справді могли швидко відреагувати, втекти, захистити себе. Світ змінився, а інстинктивні реакції – ні. Розумом люди розуміють, що ситуація безпечна, проте продовжують панікувати, контролювати, уникати…

Причини панічних атак різні. Часто це можуть бути:

- пригнічена злість та інші емоції;

- невміння говорити «НІ»;

- невміння відстояти свою позицію;

- підвищений самоконтроль,

- перфекціонізм;

- неприйняття себе, невміння бути собою;

- проблеми у стосунках;

- макроподії, що викликають втрату почуття безпеки (наприклад, звільнення з роботи).

Допомога при атаці

Панічні атаки та розлад успішно лікуються. Психолог онлайн (або офлайн, залежно від обраного типу консультування) працюватиме з різними аспектами. А саме: робота над дозволом відчувати істинні почуття, проживати пригнічені емоції, приймати прояви свого тіла, розвивати власні цінності, жити відповідно до них. Вміти виходити з конфліктних ситуацій (наприклад, із співзалежних стосунків) тощо.

При панічній атаці ефективні дихальні вправи, які допомагають відновити потрібні пропорції кисню та вуглекислого газу крові. При ПА людина часто вдихає і «забуває» видихати, від надлишку кисню і починається запаморочення. Одна з вправ: зробити п'ять глибоких повільних вдихів та видихів. 

Ще один спосіб — випити води, але не зі склянки, а з пляшки. Щоб це зробити вам доведеться виконати багато речей, що відволікають мозок: взяти пляшку, відкрутити кришку і т.п. Цей фокус можна виконувати в різних варіантах: торкатися, щипати тіло, помасажувати мочки вух. Тактильні відчуття круто переключають увагу.

Існують спеціальні програми для швидкої допомоги при нападі, наприклад, «АнтиПаніка».

Щоб справитися з панічним розладом ґрунтовно, потрібна психотерапевтична чи психологічна допомога. Іноді може знадобитися медикаментозне лікування (якщо атаки надто послабили стан, порушили життя людини та заважають якісній роботі з психологом).