психолог онлайн

Чи можна змінити чоловіка і чи потрібно взагалі?

14.11.2023
Чи можна змінити чоловіка і чи потрібно взагалі?

Чи можна змінити чоловіка?


Запитання, яке, напевне, задавала собі кожна дівчина: «Як змінити чоловіка?». Жіноча мрія про диво-чоловіка, у якого немає шкідливих звичок, а він сам – втілення стилю, краси, любові, уваги, сили та турботи – швидше утопія. Звісно, представники сильної статі, наділені вищепереліченими якостями, зустрічаються в реальному житті. З такими чоловіками хочеться виростити дітей, подорожувати світом, зустріти старість, попиваючи чай біля каміна. Але щойно період закоханості закінчиться, подібні мрії підуть у забуття. Почавши жити разом, почнуть «вилазити» дрібниці, які, ймовірно, не будуть влаштовувати вас. І в цей момент у голові з'явиться нав'язлива ідея, яка, вочевидь, буде заслуговувати право на життя: «Потрібно змінити свого обранця».

Адже кожна жінка хоче, щоб романтичний період не закінчувався, чоловік не розкидав шкарпетки (як мінімум), сортував речі за кольорами та структурам (як максимум), розлюбив футбол і риболовлю, завжди ставив жінку вище кар'єри, але при цьому добре та стабільно заробляв. Ех, мрії. Але давайте розберемося, можна і, головне, чи потрібно змінювати чоловіка?

Готовність прийняти партнера з усіма його недоліками


Сказати набагато легше, ніж зробити –  це факт. Ще один факт: конфлікти не зникнуть, якщо ви не навчитеся приймати партнера. Або хоча б пояснювати, чому та чи інша річ вас не влаштовує. Якщо ви приходите в лють, коли після вечері чоловік не прибирає за собою посуд, не поспішайте кричати. Зробіть глибокий вдих, видих, а потім поясніть, чому це важливо для вас. Адже ви теж працюєте, втомлюєтеся, до того ж готуєте цю вечерю. Звичайно, бувають причини серйозніші за залишену тарілку. Це лише приклад. У будь-якому випадку, потрібно навчитися приймати партнера. Адже змінити поведінку, яка глибоко вкоренилася, складно. Проведіть паралель із власними рисами характеру: вдалося щось змінити?

Запам'ятайте, ніколи ніхто не стане змінюватися, керуючись необгрунтованою причиною – повинен! Така позиція приречена. Забудьте це слово і не вживайте його, адже подібна насильницька методика не працює. Щоб змінитися, чоловікові потрібно бути мотивованим. Важливо розуміти та усвідомлювати, для чого він робить це. Тільки через внутрішні зміни підуть зовнішні.
Суть дійсно міцних відносин навіть не в тому, що ви приймаєте чоловіка, яким він є. А в тому, що ви по-справжньому бажаєте його саме таким. Адже всі недоліки – це частина людини, до якої ви відчуваєте любов і повагу, з ким почуваєтеся захищено та безпечно. 

Що змінити не можна – воля до свободи


Найчастіше нас дратують речі, присутні в нас самих. Коли ми сердимося на партнера за надмірну педантичність – найімовірніше ми заперечуємо цю якість у собі. Якщо, наприклад, ваш молодий чоловік часто спізнюється, і ви відчуваєте прилив роздратування з цього приводу – задумайтеся, можливо ви робите так само. Просто не наважуєтеся зізнатись, що пунктуальність – не ваша сильна сторона. І нерозумно завжди захищатися відмовками, що хтось затримав або таксист повільно їхав. Причина тільки в вас. Все вирішує ваше ставлення до ситуації.

Коли зможете прийняти недоліки партнера – ви відчуєте власну свободу. У діях, думках, вчинках або рішеннях. Обмежуючи в чомусь його, ви звужуєте власне коло можливостей. Адже вимагаючи більшого від чоловіка, потрібно відповідати заданим стандартам.

Що поміняти можна – підтримка "вогню" у партнері


Все ж є речі, на які жінки здатні впливати. Багато чоловіків, розповідаючи про свою успішну кар'єру, згадують дружин – відданих, дбайливих, що підтримують і надихають. Коли поруч є жінка, партнер краще розуміє себе, усвідомлює бажання та можливості, відпочиває після невдач, позбувається ілюзій. Спілкуючись із жінкою, чоловік розвивається і збагачується як особистість. Адже теми, обговорювані з нею, більш глибокі та чуттєві, ніж ті, що піднімаються в компанії чоловіків.

Дівчина – муза, натхненниця, берегиня тепла та комфорту. Вона допомагає роздмухувати та зберігати вогонь, що є в чоловікові. Ми говоримо про здатність і прагнення представників сильної статі поширювати свою владу, контроль і точку зору. Тільки не в грубій, брутальній формі. Вогонь – це прагнення зробити світ кращим, обираючи більш мудру та якісну позицію управління ним. Це цілі, амбіції, сила, мотивація, переконання, цінності, почуття гордості за свої досягнення та рішення.

Це відсутність порожніх обіцянок, коли: «сказав – зробив». Турбота і захист своєї обраниці від неприємностей, закінчені справи, завершені проекти, сила домагатися успіху і не здаватися на півдорозі, сила волі, вміння гідно приймати поразку та сміливість визнати, що був неправий. Жінка підтримує вогонь, коли дякує чоловікові, захоплюється ним, проявляє увагу. Коли вона ні в що не ставить його заслуги, сприймає успіхи як належне, критикує, знецінює і регулярно вчить життю – вогонь вщухає. Мотивація, натхнення і бажання намагатися зникає. Чоловік не розвивається і не прагне щось робити. Часто «заливає» все алкоголем.