психолог онлайн

Як правильно ставити запитання психологу

14.11.2023
Як правильно ставити запитання психологу

Як правильно ставити запитання психологу


Вирішено — прийшов час записатися до психолога. Перший крок зроблено, але тепер потрібно вибрати фахівця, сформулювати запит і зрозуміти, як правильно поставити запитання психологу.

Але про все по порядку.


Вибір психолога

Вибираючи фахівця, важливо орієнтуватися на внутрішнє відчуття. Чи будете ви готові відкритися і довіряти цій людині. Якщо є сумніви, продовжуйте шукати далі. Між вами і терапевтом повинен бути контакт, інакше не вийде встановити дружні та теплі відносини під час сеансів.

Перед прийняттям рішення вивчіть інформацію про психолога: подивіться сторінки в соцмережах, почитайте блог або статті на його сайті, поговоріть по телефону або напишіть йому в мессенджер. Так ви зрозумієте манеру спілкування, зможете оцінити тембр голосу, інтонації і т.п.

Якщо вже визначилися з психологом, але перший сеанс вас не вразив, не поспішайте розривати зв'язок і шукати іншого терапевта. Розкажіть йому про свої переживання і побоювання, поясніть, чого ви очікуєте від консультування.

Часто люди шукають за такими запитами: «психолог онлайн безкоштовно», «онлайн психолог безкоштовно», «психотерапевт онлайн безкоштовно», «безкоштовна допомога психолога». Запам'ятайте, жоден досвідчений і компетентний терапевт не буде консультувати безкоштовно. Так, психолог онлайн може запропонувати 15-20 ознайомлювальних хвилин, щоб ви вирішили, наскільки вам комфортно. Порада психолога HoldYou: якщо хочете якісно опрацювати запит, краще не вестися на безкоштовні пропозиції.


Консультація психолога онлайн: як сформулювати проблему

Правильно поставлене запитання — вже половина успіху. Чим чіткіше сформулюєте запит — тим більше шансів, що консультація пройде з користю для вас. Крім того, важливо не тільки відкрито говорити про свої проблеми, а й чесно відповідати на запитання психологів. Так фахівець зможе скласти повну картину, більше дізнається про причини вашого занепокоєння. Це допоможе побудувати необхідну лінію консультування.

Деяким людям здається, що в постановці запитань немає нічого складного — просто питай, що цікавить і отримуй відповіді. Однак така схема працює не завжди. Прямі відповіді рідко задовольняють, особливо, коли чекаєш від психолога більш детального розбору. Щоб не розчаровуватися, важливо правильно формулювати запит. Ось декілька порад від фахівців HoldYou:

  • Розкажіть про проблему, виділіть найважливіше;

  • Опишіть, що відчуваєте, в якому стані перебуваєте. Наприклад: «погано сплю, стала дратівливою, часто зриваюся через дрібниці тощо»

  • Розкажіть передісторію проблеми, наприклад: «Спочатку стосунки були чудовими, але з переїздом в інше місто/після народження дитини/після року спільного життя все змінилося, я більше не відчуваю себе комфортно». Якщо ваш запит стосується роботи і кар'єри, розкажіть, що не влаштовує зараз. Можливо, змінилося керівництво або посада. Чим більше інформації надасте, тим якіснішою буде допомога психолога.

  • Спробуйте сформулювати, чого саме очікуєте. Наприклад: «хочу зрозуміти, чи можна врятувати стосунки і повернути атмосферу довіри та гармонії».

Не питайте, що вам робити, адже етика не дозволяє психологам радити і нав'язувати конкретні рішення.

Якщо вибрали консультації психолога онлайн, але не знаєте, як правильно сформулювати проблему, вам може бути корисна допомога клієнт-сервісу HoldYou. Фахівці допоможуть з вибором фахівця, порадять, до кого краще звернутися з вашим запитом.