психолог онлайн

Як пережити зраду – поради практикуючого психолога

14.11.2023
Як пережити зраду – поради практикуючого психолога

Як пережити зраду – поради психологів


Вступаючи у відносини, люди дають обіцянку бути вірними партнеру, але часто порушують свої клятви. Виправдання знаходяться різні, проте ситуації це не змінює. Зрада залишатиметься зрадою, під яким соусом її б не подали. І це завжди біль і стрес для людини, яку зрадила друга половинка. Подібна ситуація викликає безліч неприємних емоцій: злість, розчарування, гнів, падіння самооцінки, зневіра тощо. Вийти зі стану жертви без травми складно. Адже важливо не просто пережити зраду, а й навчитися заново довіряти, не зациклюватися на негативі, залишитися відкритою, щирою людиною.

Психологи впевнені, що пробачити подібний вчинок можна, однак знадобиться чимало сил і часу. І це не гра в одні ворота, працювати повинен кожен партнер. Якщо виконувати всі дії правильно, рішення, як пережити зраду, прийде досить швидко. Розглянемо основні етапи, які допоможуть екологічно та з меншим стресом пережити зраду.

Визначте причину зради


Звичайно, дізнавшись про зраду партнера, найменше хочеться займатися самокопанням і шукати причини його поведінки. Однак це важливий етап, рано чи пізно, який доведеться пройти. Це потрібно, перш за все, вам. Адже, визначивши причину, ви будете більш уважні в майбутньому, зможете краще зрозуміти поведінку своєї половинки. Не думайте про те, що тільки ви – причина зради. Фактори та передумови бувають різними, ваше завдання – визначити їх. Наприклад, часто люди зраджують через відчуття тривоги. Для них важлива підтримка, тому, не отримуючи її в близькому оточенні, тривожна людина шукає десь ще. Також, відчуваючи почуття занепокоєння, деякі заводять кілька відносин одночасно через страх поставити все на одного партнера. І найчастіше це не випадкові зв'язки, а повноцінні стосунки, що розвиваються паралельно. 

Тривожним людям некомфортно, коли вони залишаються наодинці з собою надовго. Їм важливо відчувати підтримку та участь, тому вони можуть зраджувати, якщо отримують недостатньо уваги у своїй родині. Можливо, чоловік зрадив через те, що жінка перемкнула увагу на дитину і, як результат, втратила цінний емоційний контакт із чоловіком. Поговоріть із партнером відкрито та чесно. Важливо не тільки слухати, а й чути один одного.

Дозвольте собі прожити свої почуття


Не сваріть себе за те, що не можете швидко відпустити ситуацію та продовжити жити так, ніби нічого не сталося. Дозвольте собі прожити почуття, не ховайтеся від них за гучним сміхом і натягнутими посмішками. Щоб впоратися з ситуацією, рекомендуємо просту вправу. Вимовте вголос всі почуття, які відчуваєте. Замість безглуздого бурління десь всередині вас, випустіть їх, дайте волю емоціям. Голосно повторюйте: «Я злюсь, ображаюсь, розгублена, спустошена» тощо. Чим більше почуттів зможете визнати, тим швидше вийде звільнитися від них. Можете завести щоденник і виписувати туди все, що відчуваєте в тій чи іншій ситуації. Це допомагає знайти певні закономірності та пропрацювати емоції. Коли ви будете фіксувати відчуття, то помітите, що вони поступово почнуть слабшати. Згодом у вас вийде контролювати та управляти своїми почуттями.

Намагайтеся спілкуватися з друзями


Щоб зупинити нескінченний потік неприємних думок, спробуйте відволіктися. Домовтеся про зустріч із друзями, відвідайте рідних, рушайте в подорож. Намагайтеся якомога менше часу проводити наодинці з собою. Зайва самотність у такій ситуації лише погіршить стан. Зриви та істерики – не вихід. А розставання з партнером – не кінець світу. Так, це боляче, неприємно, жахливо, але тонути в трясовині власних емоцій точно не найкраща ідея. Почніть щось робити. Присвятіть час собі та налагодженню відносин із оточуючими. Давно хотіли записатися на йогу? Зараз саме час! Мріяли провести вихідні у Львові? Пора влаштувати собі цей відпочинок! Намагайтеся максимально заповнити свій вільний час. Вам повинно хотітись виплеснути свої емоції, відпочити від аналізу та саморуйнування. Незважаючи ні на що, продовжуйте оточувати своє життя хорошими людьми і речами. Так вам буде легше пережити зраду.

Чого ви хочете від ваших відносин?


Спробуйте з'ясувати, чого ви чекаєте від стосунків зараз? Якими ви їх бачите? Чи готові ви відпустити цю ситуацію або вважаєте єдино вірним рішенням – розставання? Перш ніж рухатися вперед, важливо визначити ваше ставлення до того, що відбувається. Якщо не готові відпустити людину, постарайтеся обидва докласти максимум зусиль, щоб відновити втрачений зв'язок. Не розказуйте про те, що трапилося всім навколо. Не робіть із себе жертву обставин, не змушуйте партнера відчувати себе все життя боржником і не відповідайте на зраду зрадою. Ви повинні обидва визначити подальший вектор розвитку ваших відносин, але без травмуючих наслідків для кожного. Якщо вам здається, що самі не впораєтеся, зверніться за допомогою до психолога. Фахівець допоможе опрацювати почуття, впоратися з негативними емоціями та екологічно вийти з цієї ситуації.