психолог онлайн

Як припинити виконувати не свої обов'язки: поради психологів HoldYou

14.11.2023
Як припинити виконувати не свої обов'язки: поради психологів HoldYou

Ви часто виконуєте роботу колег під виглядом допомоги та навіть не помічаєте цього? Чому ви це робите та як припинити? Сьогодні у статті своїм досвідом поділилась керівниця відділу аналітики однієї з українських компаній.

«Працюючи в одній компанії майже рік, в певний момент я зрозуміла, що мені катастрофічно не вистачає часу на свої прямі професійні обов'язки. Я почала залишатися в позаробочий час, навіть коли завчасно приходила на роботу.

Проаналізувавши свій графік, дійшла висновку, що завдань, які я маю виконувати, зазвичай не багато, і вони розраховані на виконання в межах робочого часу.

Одного разу в кінці зміни я відкрила перелік завдань, якими займалась протягом дня, і зрозуміла, що вагома частина з них — ті, які безпосередньо не стосуються моїх посадових обов'язків. Вони були перекладені на мене одним із колег під приводом, що він не встигає, не розуміє, не знає, не вміє...

Щоб не витрачати час на пояснення, мені, звісно ж, було зручніше і швидше зробити все самій. Наче нічого страшного, але крім часу на виконання завдання на мене ще й перекладали відповідальність за результат».

Знайома ситуація? 

Розглянемо основні причини такої поведінки:

1. Бажання отримати визнання керівництва. Це зумовлюється невпевненістю в компетенціях і власній цінності для роботодавця, страхом втратити роботу.  

2. Мотивація стати ланцюжком для всіх процесів команди або компанії. Підсвідомо така людина перестраховується, намагається долучитись до максимуму задач та посилити свою необхідність. 

3. Найчастіше не свою роботу виконують досвічені, розумні люди, які можуть із легкістю вирішувати не тільки свої задачі, а й додаткові від колег. Це може бути спровоковано одноразовою допомогою, яка стала регулярною, або надлишком часу без роботи. 

4. Синдром «початківця». Коли новачку доручають все більше зобов'язань, крім тих, що вже були узгоджені. 

Ми розглянули лише деякі причини, цей список можна продовжувати. Основними психологічними проблемами є бажання подобатись, отримувати соціальне схвалення або страх невдачі. 

Поради психолога, як впоратись із синдромом рятувальника

1. Якщо вас влаштовує робити деякі завдання за колег — жодних проблем. Але якщо чужа робота приносить лише дискомфорт, вам не світять ні нова посада, ні підвищення зарплати — ось що радять психологи:

2. Якщо ваш колега пішов у відпустку або звільнився, не поспішайте погоджуватись забрати всі його посадові обов’язки. Запропонуйте краще розподілити їх між співробітниками відділу.

3. Якщо вже погодились допомогти колезі, одразу обговоріть терміни. Наприклад, що ваша допомога розповсюджуватиметься лише на цей проєкт, а далі йому доведеться шукати рішення самостійно.

4. Будьте готові відчути дискомфорт. Люди часто погоджуються робити не свою роботу через відчуття дискомфорту. Комусь важко відмовити через бажання все контролювати, іншим простіше зробити самотужки, ніж пояснювати що до чого. А дехто просто не любить відмовляти, адже боїться негативної реакції. Подумайте, з чим пов'язаний ваш дискомфорт, спробуйте не брати все близько до серця. Ви можете підтримати колегу іншими способами, не виправляючи його помилок.

5. Якщо вам підкладають чужу роботу під виглядом «допомоги», скажіть, що ви приємно вражені, що звернулись саме до вас. Проте зараз ви маєте купу інших справ і тому, на жаль, не можете бути корисними.

Героїня цієї статті знайшла такий вихід із ситуації:

«Я чітко для себе вирішила, що робити так далі не буду. Колезі пояснила, що маю свою роботу, а він свою. Я отримала корисний урок і навчилася відмовляти колегам, що люблять перекладати власні обов'язки».

Якщо самостійно складно відмовити колезі, є інший вихід — звернутись до спеціаліста. Психолог онлайн за декілька сесій допоможе пропрацьовувати власну самооцінку та остаточно розв’язати проблеми з овертаймами на роботі.