психолог онлайн

Генералізований тривожний розлад: симптоми та лікування

28.03.2024
Генералізований тривожний розлад: симптоми та лікування

Тривога — природне почуття, яке має корисні функції і є частиною життя кожної людини. Зазвичай вона пов'язана з конкретними подіями й допомагає нам зберігати пильність, зосередженість і мотивацію. Однак тривале фонове відчуття тривожності й нервової напруги може свідчити про серйозну проблему — генералізований тривожний розлад.

Генералізований тривожний розлад (ГТР) — що це?

Тривожні розлади — найпоширеніший тип ментальних хвороб. Існують різні типи тривожних розладів, кожен з яких має характерні причини та симптоми, однак усіх їх об'єднує надмірне почуття страху й тривоги. Частіше всього лікарі діагностують:

  • Генералізований тривожний розлад (ГТР);
  • Тривожно-депресивний розлад;
  • Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР);
  • Обсесивно-компульсивний розлад (ОКР);
  • Соціальний тривожний розлад (СТР);
  • Панічний розлад;
  • Специфічні фобії.

Генералізований тривожний розлад (ГТР) — це психічне порушення, що характеризується хронічною тривогою і занепокоєнням, які людина не може контролювати. Це загальне відчуття, яке не минає і робить життя нестерпним.

ГТР — поширений стан, за дослідженнями британських вчених на нього страждає до 5% населення. Частіше з цим стикаються жінки й люди у віці 35-59 років. Симптоми генералізованого тривожного розладу проявляються як на емоційному, так і на фізичному рівнях, що може впливати на різні аспекти життя: від роботи та навчання, до стосунків із близькими людьми.

Чому виникають тривожні розлади та які симптоми?

Симптоми тривожного розладу можуть включати:

  1. Надмірну тривогу та хвилювання без конкретної причини або у відповідь на незначні події чи ситуації. 
  2. Фізичні симптоми: прискорене серцебиття, підвищене потовиділення, запаморочення, тремтіння, задишка, м'язова напруга, часті позиви до сечовипускання, нудота, головні болі та болі в животі, які не мають медичних причин.
  3. Проблеми зі сном: безсоння, перерваний сон або сонливість протягом дня.
  4. Постійні страхи та переживання негативних наслідків, переважно уявних або перебільшених.
  5. Роздратованість, неспокій та розгубленість, проблеми з концентрацією уваги, розфокусування.

До тривожно-депресивного розладу додаються ще симптоми депресії: почуття глибокої пригніченості або безнадійності. Люди з цим захворюванням, можуть відчувати себе у безвихідному стані, втратити інтерес до раніше приємних справ і до життя в цілому.

Це лише частина можливих симптомів, і кожна людина може відчувати їх по-своєму. Вони можуть проявлятися у різних комбінаціях та ступенях вираженості. Якщо ви відчуваєте більшість з цих симптомів і вони впливають на ваше повсякденне життя, важливо звернутися до фахівця для оцінки стану та лікування.

Причини тривожного розладу наразі не повністю розкриті. У деяких людей ця проблема може виникати без очевидних витоків. Тривога може бути результатом або психічних порушень, або характеристик особистості, однак завжди, у більшості випадків потрібна допомога психолога.

Приклади причин, які викликають тривожні розлади:

  • Травми голови.
  • Паталогія під час вагітності, або ускладненні пологи.
  • Наявність дитячих психотравм.
  • Залежність: алкогольна, наркотична або медикаментозна.
  • Пережите насильство, зокрема й сексуальне.
  • Зловживання стимуляторами.
  • Висока емоційність та нестабільність психіки.
  • Надмірний стрес, наприклад смерть близької людини, розлучення, звільнення з роботи та інше.
  • Негативне мислення.

Лікування генералізованого тривожного розладу

При наявності тривожного розладу пацієнту слід бути готовим до тривалого лікування та активної участі у подоланні своєї проблеми. Згідно з сучасними міжнародними стандартами, основними способами терапії генералізованого тривожного розладу є:

  • когнітивно-поведінкова терапія (КПТ);
  • медикаментозна терапія. 

Важливою перевагою когнітивно-поведінкової терапії є те, що в процесі лікування пацієнт навчається вміти керувати своїми емоціями та діями самостійно: долати нереалістичні страхи та тривоги, позбавлятися від шкідливої захисної поведінки, розвиваючи вміння сприймати невизначеність та тривожність. Цей вид психотерапії навчає людину новим способам мислення, реагування та поведінки, які сприяють зниженню рівня тривожності. Когнітивно-поведінкова терапія спрямована не лише на подолання генералізованого тривожного розладу, а й на запобігання його повторенню, вирішенню супутніх проблем, зміцненню здатності витримувати стрес і на загальне поліпшення самопочуття.

Медикаментозна терапія також є ефективним методом лікування. Вона ґрунтується на прийомі антидепресантів, які мають здатність зменшувати тривожність. У випадках важких тривожних розладів поєднання медикаментозної терапії та когнітивно-поведінкової терапії виявляється найбільш ефективним.

Люди, які шукають способи подолання генералізованого тривожного розладу, можуть вдатися до різних, інколи небезпечних методів (таких як вживання алкоголю або наркотиків), що може призвести до розвитку залежності. Тривожні розлади можна успішно коригувати, але відсутність своєчасного лікування може призвести до серйозних наслідків, таких як високий кров'яний тиск, інфаркт міокарда та інші захворювання. Висока тривожність також негативно впливає на якість життя, фізичний та психологічний стан, а також соціальну адаптацію людини.

Якщо ви помітили в себе чи у близької людини симптоми, які вказують на тривожний розлад, краще не зволікайте і зверніться до спеціаліста