психолог онлайн

Чи є близькість після пологів: думка психолога

14.11.2023
Чи є близькість після пологів: думка психолога

Після пологів жінка та чоловік стикаються з багатьма труднощами. Змінюється все життя, у тому числі сексуальне. Чи є секс після пологів, як його повернути та за яких умов це можливо, розповідає перинатальний психолог HoldYou Ірина Пікущенко.

Повернути близькість: психологічні проблеми

Часто вагітність і пологи негативно впливають на здоров'я та загальний стан жінки. Це відбивається і на інтимному житті, секс із задоволення перетворюється на проблему. З якими психологічними труднощами найчастіше стикаються мами:

Невпевненість у собі та своїй сексуальності після пологів

Вагітність позначається на фігурі жінки, її тілі та зовнішності. Звичайно, такі зміни можуть призвести до відчуття несексуальності, невпевненості в собі. Особливо якщо для самої жінки та її партнера зовнішність завжди була значущою. Всього одне негативне зауваження і не захочеться ніякого сексу. В цьому випадку важливо, щоб поруч знаходився підтримуючий і дбайливий чоловік, який у будь-якій ситуації бачитиме в жінці красу.

Дискомфорт під час інтимної близькості

Дискомфорт під час сексу можуть викликати рани або розриви. Крім того, при грудному годуванні знижується рівень естрогенів, що впливає на слизову оболонку вагіни. Все це може спричинити відсутність сексуального бажання. У такому разі потрібно використовувати лубриканти, підбирати комфортні пози, за необхідності проконсультуватися з акушером-гінекологом.

Інтимне життя йде на другий план

З появою малюка все змінюється: пріоритети, цінності, життєві традиції. Секс йде на другий план, звільняючи місце турботі та догляду за дитиною. Щоб мінімізувати стрес і потрясіння, потрібно планувати особисте життя до народження малюка.

Усвідомлене батьківство

Коли тато залучений до процесу настільки, наскільки й мама, піклується, проводить багато часу з малюком, жінка набагато швидше відновлює втрачені сили. Важливо, щоб тато знаходився в рівному фізичному та емоційному контакті, таким чином звільняючи маму і роблячи дитину спільною.

Після пологів не хочу: як повернути секс

Щоб хотілося сексу, важливо дотримуватися умов:

- Відпочинок

Мама повинна відпочивати та наповнюватися ресурсом. Якщо вона буде втомленою і виснаженою, то думатиме лише про прості земні задоволення: поїсти, прийняти душ, виспатися. Це базові потреби, які ми хочемо задовольнити насамперед, щоб почуватися добре.

- Роль жінки

Ця роль має бути завжди увімкненою. Сексом займаються із жінкою, а не з мамою.

Що це означає? Якщо жінка 24/7 перебуває у ролі матері, то чоловікові складно помітити у ній саме жінку. Адже її просто немає.

Тому потрібно залучати до процесу догляду за малюком тата, бабусь, близьких родичів чи няню, щоб мама мала змогу зайнятися доглядом за собою. Відвідування косметолога, масажиста, шопінг, романтична вечеря — тільки так жінка відновить сили, стане привабливою для чоловіка.

- Час

Батькам важливо пам'ятати, що окрім виховання дитини в житті має залишатися час для особистих стосунків. Партнерам потрібна увага, щоб зв'язок підтримувався та розвивався. Де увага, там і ресурс.

Тому дбайте одне про одного, робіть подарунки, обмінюйтеся почуттями, говоріть компліменти, проводьте час разом.

- Секс – це про стосунки

Є хороша схема сексуального контакту: інтерес, збудження, оргазм і дозвіл.

Ви можете подивитися за схемою де саме у вас обривається сексуальний контакт. Подумайте, чого не вистачає, що потрібно, аби все налагодити і повернути бажання близькості. Поговоріть щиро про це з партнером.

Більше відпочивайте, підтримуйте у собі роль жінки, приділяйте час одне одному і чесно обговорюйте, що вас турбує, що хотілося б змінити.

Якщо випробували всі методи, але повернути сексуальне бажання не виходить, допоможе перинатальний психолог онлайн. Разом ви знайдете комфортні способи фізичного та емоційного післяпологового відновлення.