психолог онлайн

Чому діти часто беруть на себе роль дорослого?

14.11.2023
Чому діти часто беруть на себе роль дорослого?

Чому діти часто беруть на себе роль дорослого?


У той час як одні діти веселяться і насолоджуються безтурботним дитинством, іншим доводиться відкладати «святкування життя» на потім. Щоб зайнятися більш важливими та серйозними проблемами. Підміна ролей — поширене явище в родинах. Часто це призводить до того, що у доросле життя дитина несе не тільки радісні спогади, а й валізу невирішених питань.

Яка роль батьків у вихованні, до чого призводить підміна ролей? Розберемося в статті.


Роль батьків у розвитку дитини

Для кожної дитини сім'я — авторитет і опора. Діти зчитують поведінку дорослих, на їх прикладі моделюють свої відносини з оточуючими. Тому важливо, які цінності закладають батьки у виховання дітей.

Дехто вважає, що звання «хороших батьків» можна заслужити, перечитавши безліч літератури або відвідавши десятки курсів і лекцій. Звичайно, без педагогічних і психологічних знань буде непросто, однак вони — не фундамент виховання.

Батьки можуть помилятися, сумніватися у власних методах, стикатися з невдачами і поразками. Головне, знайти внутрішній баланс. Не транслювати свою тривожність і невпевненість у відносини з дитиною.

Кодексу, як виховувати дітей не існує. Тільки ви знаєте, як буде краще для малюка. Важливо, щоб ви були повноцінною особистістю, з вирішеними внутрішніми конфліктами. Адже саме батьки — перше суспільне середовище, на прикладі якого діти будують всю комунікацію.

Головні особливості виховання в тому, щоб показати дитині, як ви любите її та підтримуєте. Сумнівів у вашій любові ніколи не повинно виникати.


Незалежність дитини

Батьки, особливо мами, звикли опікувати дітлахів. У цьому немає нічого поганого, проте надмірна турбота не дозволяє дитині відчувати себе незалежною. Важливо давати свободу, так дитячий мозок активніше розвиватиметься. Малюки будуть більш відкриті до пізнання світу і всього нового.

Незалежність дитини формує в ній відповідальність та ініціативність. Краще працює пам'ять, мислення стає гнучким. Коли батьки замість надмірного контролю направляють і допомагають, діти вчаться приймати рішення самостійно. Виявляють креативність і лідерські якості.

Важливо, щоб дитина не ототожнювала себе з матір'ю або батьком. А усвідомлювала унікальність своєї особистості. Для цього потрібно давати їй свободу, простір для самостійності та незалежності.

У вихованні потрібно проявляти сталість. Це надійний фундамент для повноцінного розвитку дитини.


До чого призводить підміна ролей

Здорові відносини з батьками — це добре. Але в нашому суспільстві не все так ідеально. Часто ми зустрічаємо людей з валізою невирішених проблем з дитинства, з образами на батьків, з негативними установками або почуттями. Іноді це трапляється через підміну ролей. Поведінка дитини змінюється, підлаштовуючись під зовнішні обставини, відбувається перекладання відповідальності.

Підміна ролей — це коли діти беруть на себе обов'язки дорослих. Стають батьками своїм матерям і татусям. Найчастіше подібне відбувається в неповних сім'ях. Наприклад, тато пішов з родини, через що у мами з'явилися переконання «всі чоловіки — козли». У такій ситуації син буде намагатися стати кращим прикладом, у всьому догоджати матері. Або, наприклад, дочка буде проявляти максимальну турботу про маму. Ставлячи її інтереси вище власних, відсуваючи особисте життя на другий план.

Підміна ролей призводить до того, що, підростаючи, діти намагаються влаштувати своє життя. Однак батьки заважають, вдаючись до різних способів маніпуляції — «я для тебе все зробила; всім пожертвувала» і т.п.

Щоб побудувати власні здорові відносини, важливо вчасно сепаруватися від матері.


Як виправити

Психологи HoldYou поділилися порадами, які допоможуть впоратися з батьківськими маніпуляціями і позбутися багажу дитячих проблем:

  • Усвідомте те, що ви не зобов'язані любити батьків. Поважати — так. Потрібно навчитися приймати їх такими, якими вони є. З усіма вкоріненими переконаннями і обмежуючими установками. Ви не зможете виправити батьків, зате можете спробувати їх зрозуміти.

  • Захищайте свої інтереси і відстоюйте особисті кордони. Емоційна зрілість — те, що потрібно опрацьовувати, якщо хочете позбутися почуття провини, коли ваша думка не збігається з батьківською.

  • Зберігайте спокій. Коли батько або мати будуть виводити вас на емоцію, намагайтеся не реагувати і припинити внутрішню агресію. Порахуйте до 10, подумайте про щось приємне. Заспокоївшись, скажіть: «Я ціную твою турботу, мені приємно, що ти переживаєш. Але я вже не дитина і можу розібратися зі своїми проблемами самостійно».

  • Не треба виправдовуватися. Краще ставитися до всього нейтрально.