психолог онлайн

Діти з особливими потребами: заняття з корекційним психологом HoldYou

14.11.2023
Діти з особливими потребами: заняття з корекційним психологом HoldYou

Для багатьох батьків робота їхньої дитини з психологом – справжнє випробування. Адже це тягне за собою зміни в дитині, ваших стосунках, перебудову власної поведінки та немалу кількість зусиль. Все це, звісно, є позитивними змінами, що здатні значно покращити самосприйняття, психологічний стан та життя дитини в цілому. Але перед тим, як звернутись до психолога, батьки переживають великий стрес, не маючи чіткого розуміння як саме працює дитяча психологія й чого їм очікувати, до чого бути готовими, на які результати розраховувати й взагалі – чим спеціаліст займатиметься з дитиною? А коли мова йде про роботу з дитиною з особливими потребами – питань ще більше. Тому в цій статті ми спробуємо детально пояснити всі процеси, щоб полегшити для батьків цей важливий крок й допомогти з легкістю наважитись на роботу їх дитини з психологом.

З якими проблемами працюватиме корекційний психолог?

Робота психолога з дітьми з особливими потребами охоплює низку проблем, серед них:

- низька самооцінка, невпевненість у собі;

- тривожність;

- труднощі процесу комунікації;

- нестабільність емоційного стану;

- почуття залежності від оточуючих.

Як відбуваються заняття?

У роботі з дітьми з особливими потребами з метою корекції поведінки та особистісних проявів організовуються:

- заняття з розвитку комунікативних навичок, ефективної соціальної взаємодії;

- заняття з підвищення впевненості в собі;

- заняття зі зниження тривожності;

- заняття з розвитку креативності.

На заняттях практичний психолог використовує різні методи : 

- арттерапії;

- казкотерапії;

- акватерапії.

Які особливості має така робота корекційного психолога?

Спеціаліст має необхідні знання та навички, щоб пристосувати власну роботу до будь-яких індивідуальних особливостей дитини. Під час заняття з дитиною з особливими потребами, практичний психолог  має справу з дидактичними іграми, що, на відміну від розважальних, мають методичну мету. Гра знімає напруження, викликає зацікавленість. Вона  розвиває  інтерес і активність дітей, дає їм можливість проявити себе в цікавій для них діяльності, сприяє розвитку пізнавальних психічних процесів: пам'яті, уваги, мислення, емоційно-вольової сфери, комунікативних навиків. Завдяки  методу едьютейнмент, діти розвиваються через гру, здобувають не тільки теоретичні, а й практичні навички.

Використовуючи на занятті гру, практичний психолог  реалізує всі провідні функції: освітню, виховну та розвивальну, які діють в органічній єдності.

Метою психологічної допомоги  дітям під час індивідуальних та групових занять є корекційний розвиток пізнавальної, емоційно-вольової сфер, позитивних якостей особистості.

Після того, як разом з батьками визначили мету занять, яким чином психолог досягає її у роботі?

Звісно, кожна дитина унікальна й відповідно робота з нею є неповторною. Але загалом можна визначити основні підходи для досягнення будь якої мети психологічної роботи: 


Розвивальні завдання:

- формувати довільність поведінки, самостійність у різних видах діяльності, вміння адекватно оцінювати свої досягнення, власні вчинки та особистісні якості в повсякденному житті;

- формувати соціальну компетентність, уміння налагоджувати доброзичливі взаємини з дітьми та дорослими, педагогами, батьками.

- формувати у дітей мотивацію до взаємодії під час гри.


Виховні завдання:

- виховувати  культуру поведінки;

- виховувати базові якості особистості (самостійність, відповідальність).


Пізнавальні завдання:

- формувати пізнавальні уміння, такі як навичка аналізувати, порівнювати, узагальнювати, спостерігати, запам'ятовувати, осмислювати матеріал.


Підсумовуючи, хочемо визнати, що працювати з психологом – не легко, це не означає прийти й отримати готові рішення й швидкі результати. Це, звісно, потребуватиме часу й сил. Але результати точно того варті, а процес може бути цікавим та захопливим! Адже саме якісний розвиток дитини гарантує її щасливе майбутнє й спокій батьків, а що ще потрібно? Саме над цим готові працювати психологи HoldYou й робити все можливе, щоб і дитина, і її батьки, отримали максимальну підтримку, всю необхідну увагу та, звісно, – бажані результати.