психолог онлайн

Що потрібно знати про психотравму?

14.11.2023
Що потрібно знати про психотравму?

Психотравма — це ситуація, яка загрожує фізичній або психологічній цілісності людини, може бути пов'язана з загрозою смерті чи серйозного ушкодження. Сюди відносяться: військові дії, природні катастрофи, нещасні випадки (ДТП, травми на виробництві), фізичне та сексуальне насильство, горе від втрати близьких, серйозні захворювання та їх наслідки.

Достатньо однієї травмуючої ситуації, щоб з'явилися негативні наслідки для психіки.

Травма впливає на всі рівні функціонування людини: емоційний, фізіологічний, когнітивний (рівень мислення), сексуальний, духовний.

Симптоми гострої психотравми:

- нав'язливі спогади;

- злиття з ситуацією, коли людина тільки нею живе, про неї говорить. Або навпаки, є спроби уникнути неприємних думок, спогадів, пов'язаних з подією;

- тривожні сни;

- флешбеки. Людині здається, що подія повторюється знову, вона вкотре переживає емоції, пов'язані з неприємним досвідом;

- нездатність відчувати позитивні емоції;

- перебільшена реакція страху;

- проблеми із засинанням, безсоння;

- надпильність;

- проблеми з концентрацією уваги.

У ситуації з давньою травмою можуть залишитися деякі симптоми, які також будуть болючими для людини.

Можливо, ви чули такий вираз: «вплив дитячих травм на поточний життєвий досвід». З одного боку, не кожна складна ситуація дитинства (базовий конфлікт) є травмуючою для психіки дитини. З іншого — вони не настільки рідкісні, як думають деякі.

Існує поняття хронічної травматизації: це пов'язано з насильством (як правило, емоційним і психологічним). Хронічне насильство згубно впливає на психіку дитини, залишаючи слід протягом усього життя. Подорослішав, у таких людей часто з'являється токсичне почуття сорому та провини, соціальна тривожність, втрата довіри, складність у побудові стосунків. Деякі дослідження підтверджують, що психологічне насильство завдає навіть більшої шкоди психіці дитини, ніж фізичне насильство.

Способи допомоги людині з гострою та давньою травмою можуть відрізнятися. Для гострої ситуації потрібна допомога кризового психолога. Якщо такої можливості немає, людині потрібно надавати багато підтримки, уваги, просто бути поруч, поділяючи її горе.

Як людина може сама собі допомогти у тому, що сталося?

Важливо розуміти, що всі реакції, які з вами відбуваються, — це нормальні реакції психіки на ненормальну ситуацію. Так мозок опрацьовує травму. У жодному разі не можна себе лаяти і думати, що ви божеволієте або з вами щось негаразд.

Що робить психолог у роботі з давньою психотравмою?

Завдання психолога — стабілізувати стан людини, допомогти «переварити» те, що сталося, обробити важку інформацію. Після цього травматичні спогади відправляться до архіву пам'яті і не докучатимуть. Також психолог допоможе:

- відновити почуття безпеки;

- знайти необхідні ресурси, які допоможуть впоратися;

- навчитися поводитися з важкими почуттями;

- наблизитись до щасливого і наповненого життя, заснованого на цінностях людини.

Самостійно повністю подолати наслідки психотравми неможливо. Тому не бійтеся звертатися по допомогу до кваліфікованого психолога чи психотерапевта.