психолог онлайн

Чек-лист емоційного вигорання на роботі

14.11.2023
Чек-лист емоційного вигорання на роботі

Ми чуємо про емоційне вигорання всюди. Деякі думають, що цим терміном позначають поганий настрій і втому. Психологи неодноразово досліджували цей синдром, після чого ВООЗ, в 2019 році, включила його в Міжнародну класифікацію хвороб. Вигорання відноситься не до медичного стану, а до емоційного. Найчастіше причинами бувають хронічний стрес, нездатність розділяти роботу і життя, складності у вибудовуванні кордонів.

Якщо улюблені захоплення більше не радують, на роботі перебуваєте в постійній напрузі, а відносини з колегами погіршилися — не поспішайте списувати все на Ретроградний Меркурій. Можливо, ви просто емоційно вигоріли і потребуєте перезавантаження.

 

Емоційне вигорання

Цей термін описує стан фізичного і емоційного виснаження. Коли людина відчуває себе спустошеною, безрадісною і безпорадною. Так організм реагує на численні навантаження, перевтому і стрес.

Наприклад, вчора ви прокинулися натхненними і мотивованими. Були готові до будь-яких завдань і викликів. Однак сьогодні, навіть не встигнувши приступити до робочих проєктів, відчуваєте занепад сил і інтересів. Це говорить про емоційне вигорання. Такий стан не виникає сам собою, це накопичувальний процес, який є наслідком наших дій.

Найчастіше професійний синдром емоційного вигорання проявляється у людей, які беруть на себе занадто багато обов'язків. З їх мультизадачністю часу на відпочинок практично не залишається, адже вони постійно занурені в плани та проєкти. Звичайно, в прагненні до мети немає нічого поганого. Просто потрібно дотримуватися work-life balance. Про це ви можете прочитати за посиланням.

Симптоми выгорания:

  • Безсоння. Коли ви занадто захоплені процесом, мозок не перестає працювати навіть вночі. Він аналізує інформацію, шукає кращі способи вирішення проблем. Це призводить до безсоння;

  • Депресія, апатія, відсутність бажання жити;

  • Цинізм, песимістичне ставлення до всього, що відбувається;

  • Замкнутість, відстороненість. Ви не бачитеся з друзями, сваритеся з близькими і колегами;

  • Вас нічого не радує. Наприклад, якщо раніше прогулянка в парку надихала і розслабляла. То зараз, чим би ви не займалися, задоволення не отримуєте;

  • Моральне виснаження. Складно концентруватися, ви розсіяні та забудькуваті;

  • Фізичне виснаження. Відчуваєте тривожність, відсутність апетиту, стали частіше хворіти;

  • З'явилася харчова, алкогольна, ігрова або інша залежність. Небезпека в тому, що таке «лікування» лише притупляє симптоми, поступово вганяючи в глибоку депресію;

  • Ви не відпочиваєте. Закриваєте завдання і проєкти навіть на вихідних. Постійно перевіряєте робочі чати і пошту, боячись пропустити важливе повідомлення.

     

Як організувати роботу, щоб не вигоріти

Якщо довго ігнорувати або заперечувати симптоми емоційного вигорання, це спричинить відмову від роботи і сфери діяльності. Ви відчуєте сильне відторгнення до того, чим займаєтеся. Щоб повернутися до звичного способу життя, знадобиться тривале психологічне відновлення.

Що робити:

  • Як тільки зрозумієте, що все набридло і ви на шляху до вигорання — візьміть вихідний (а краще декілька). Присвятіть цей час собі та родині, рушайте в подорож, подивіться серіал, влаштуйте пікнік. Робіть все, що надихає і розслабляє.

  • Дотримуйтеся режиму дня. Перевтома часто говорить про те, що ви неправильно розставляєте пріоритети і плануєте день. Намагайтеся прокидатися і засинати в один і той же час. Всі важливі та термінові справи вирішуйте вранці, а перевірку електронної пошти відкладіть на другу половину дня.

  • Харчування. Цим важливим аспектом багато людей нехтують. Не переїдайте, але й не допускайте голоду. Спробуйте урізноманітнити раціон фруктами і овочами. Пийте більше води. Перед сном намагайтеся не їсти жирну їжу і не пити багато рідини.

  • Займайтеся спортом. Фізична активність допомагає справлятися зі стресом. Це чудовий викид емоцій.

  • Дозвольте собі відпочивати. Не відповідайте на повідомлення в робочих чатах після закінчення трудового дня. Навчіться говорити «ні», не беріть на себе занадто багато обов'язків і відповідальності.

 

Якщо ці способи не допомагають, може бути корисна психотерапія. Не ігноруйте свої відчуття. Психологічна підтримка при симптомах вигорання надзвичайно важлива.