психолог онлайн

Позбутися апатії: як впоратися з емоційним вигоранням

14.11.2023
Позбутися апатії: як впоратися з емоційним вигоранням

Як же класно прокинутися вранці з чудовим настроєм, повним сил, мотивації та натхнення. У такі дні здається, що в світі немає нічого неможливого! Хочеться йти назустріч новому і невідомому. Брати на себе максимум завдань, щоб ввечері з почуттям повної гордості розслабитися і готуватися до викликів нового дня. Але так буває не завжди. Іноді, тільки прокинувшись, ми вже відчуваємо втому і напругу. Все валиться з рук, прості завдання здаються нездійсненними і все що ми бачимо навколо — тільки проблеми. Це називається емоційним вигоранням. Воно не виникає саме собою і є наслідком наших дій і рішень.

 

З кожним днем ​​у нас з'являється більше завдань, ми беремося відразу за кілька проєктів, дотримуємося тайм-менеджменту, пишемо довгі списки, ставимо амбітні цілі. А ввечері скаржимося, що в добі всього 24 години і ми нічого не встигаємо.

Батьки і друзі вважають нас супергероями та дивуються такому скаженому ритму. Але насправді ми стоїмо над прірвою, в яку ось-ось зірвемось. Як визначити, що ми опинилися в пастці, яких наслідків очікувати та що робити?


Емоційне вигорання

 

Це стан мотиваційного, фізичного та емоційного виснаження, який постійно наростає. Супроводжується зазвичай відчуттям спустошеності та безпорадності. Це захисна реакція нашого організму на надмірне навантаження, перевтому та емоційні зриви. З синдромом емоційного вигорання стикається більшість. Найчастіше це буває з людьми, які беруть на себе надто багато завдань і відповідальності. А також щиро вболівають і вкладають всі сили в кожен проєкт, чекаючи максимального результату.


Емоційне вигорання: симптоми

 

• Деперсоналізація.

Ви стали цинічними, песимістично до всього ставитеся, відмовляєтеся від відповідальності. Закриваєте пошту з численними листами, вимикаєте звук на телефоні, не дотримуєтесь дедлайнів;

 

• Вам перестало подобатися зустрічатися з друзями на обід, дратує навіть думка про це.

Люди з емоційним вигоранням стають замкнутими, частіше сваряться з близькими;

 

• Зник інтерес до всього, вас долають безрадісні внутрішні стани.

Звичайно, ви можете не хотіти виходити сьогодні на роботу або готувати вечерю. Але коли довгий час не з'являються нові захоплення і ви перестаєте отримувати задоволення від усього, чим займаєтеся — це вигорання;

 

• Моральне виснаження.

Безсоння, забудькуватість, відсутність мотивації, слабкість, зниження концентрації уваги. Тепер навіть важливі речі та дати доводиться записувати. Хронічна втома і апатія, сил не вистачає не тільки на ранкову пробіжку, а й на приготування сніданку. Гнів. Що завгодно може вивести вас із себе;

 

• Фізичне виснаження.

Частіше хворієте, втратили апетит, підвищена тривога, внутрішня криза;

 

• З'являються різні залежності: харчова, ігорна, наркоманія, алкоголізм і т.п.

Так людина, відчуваючи себе спустошеною і емоційно нестабільною, намагається зняти стрес, позбутися апатії, втоми. Але таке «лікування» не допомагає, лише має руйнівний вплив;

 

• Негативне ставлення до себе.

Невпевненість, занижена самооцінка, самокритика.

 

Як відновити енергію

 

Не ігноруйте свій стан. Якщо перераховані вище симптоми знайомі, отже настав час зізнатися в тому, що ви не всесильні та вам не обов'язково встигати все. Ви звичайна людина, яка може втомлюватися, відчувати себе спустошеною. Ми попросили психологів HoldYou поділитися порадами про те, як впоратися з емоційним вигоранням. Якщо самостійно вам складно позбутися цього синдрому, допоможе психотерапія.

 

Отже, що робити:

 

• Подумайте, що в житті важливо, а що — ні.

Проаналізуйте всі ситуації та з'ясуйте, що викликало такі почуття безсилля і морального виснаження.

 

• Спробуйте зменшити навантаження, знизити рівень відповідальності.


І на роботі, і в побуті. Попросіть допомоги у друзів і колег.

 

• Приділіть більше уваги собі.

Запишіться на масаж, частіше медитуйте, читайте про техніки розслаблення. Подумайте, в чому ваша опора — у внутрішній силі або спілкуванні з друзями? Присвятіть себе цьому.

 

• Дотримуйтесь режиму сну і бадьорості.

Пийте більше води, робіть вправи на дихання.

 

• Поділіться своїм станом.

Це можуть бути друзі, родичі або психолог. Не бійтеся відкриватися і говорити чесно про свої відчуття;

 

• Дайте собі час на відпочинок.

Робіть перерви в роботі, частіше прогулюйтеся.

 

• Знайдіть нові захоплення.

Це допоможе відволіктися від проблем і щоденних завдань.

 

• Навчіться приймати невдачі.

У кожного бувають злети і падіння. І в разі провалу важливо не зациклюватися на цьому, а зробити висновки і рухатися далі.