психолог онлайн

Самотність — це вибір або неповноцінність людини?

14.11.2023
Самотність — це вибір або неповноцінність людини?

Самотність — це вибір або неповноцінність?

Раніше самотність вважалася ознакою неповноцінності. Самотніх людей шкодували, в них шукали приховані сенси, каверзи і недоліки. Вільні жінки або чоловіки, які слідували за своїм серцем і обирали кар'єру, вважалися егоїстами, невдахами і несерйозними. Нездатними на тривалі відносини. А значить вони були приречені на самотнє та нещасливе життя.

 

Але з часом все змінилося. Зараз самотність — це тренд, новий чорний. Свобода не дорівнює самотність. Це усвідомлений вибір людини, яка відчуває себе повноцінно і гармонійно наодинці з собою. Щоб досягати успіху, бути щасливою і насолоджуватися життям не потрібен «другий пілот». По-справжньому відчути радощі життя можна тільки «подружившись» із собою, усвідомивши свої бажання та цілі. Не обов'язково підтримувати стереотип, що повноцінне життя — обов'язково сімейне. Розберемося, що насправді самотність — вибір або неповноцінність?

 

Що таке самотність?

 

Згідно з дослідженням Елізабет Брейк, сучасний соціум розділяє два стереотипи про відносини:

 

- Усім потрібні романтичні стосунки;

- Самотність гірше, ніж тривалі відносини, наповнені романтикою.

 

Виходить, що самотність — це щось збиткове, небажане, те, що не приносить радості, а тільки прирікає на муки і страждання. Але все навпаки. Самотність — це певний емоційний стан, який виникає у людей, які не перебувають у близьких зв'язках з іншою людиною. Якщо сприймати це поняття як синонім слову «ізоляція», то воно набуває негативного відтінку. Однак якщо подивитися на ситуацію під іншим кутом — усвідомлене усамітнення не обов'язково означає душевний брак комунікації.

 

Самотність можна розглядати з різних сторін: навмисне уникнення людей через низьку самооцінку. Або вибір людини не розтрачувати свої внутрішні ресурси на будь-кого, лише б заповнити порожнечу всередині. Все залежить від того, як сприймати ситуацію: можна вважати себе невдахою через відсутність партнера, а можна навчитися бути щасливою наодинці з собою.


Чому люди бояться самотності?

 

Страх самотності формувався протягом багатьох років. Соціум пропагував повноцінне щасливе життя тільки за умови, що людина знаходиться у стосунках. Бути самотнім — ознака невдах і егоїстів, які не розуміють, як необхідна комунікація з іншими людьми. Коли людина вибирає усамітнення, вважається, що вона засмучена своєю долею і страждає. Насправді це звичайно не так, але ми всі заручники громадської думки. Всі навколо твердять: «Не можна бути одному», заміжні подруги дивляться осудливо і з жалем. Але насправді від такої самотності люди отримують задоволення і насолоду. Адже саме зі стану внутрішньої гармонії ми творимо нове, надихаємось і наповнюємось.

 

Психологія самотності викликає страх, що так буде завжди. Це твердження хибне, адже такий стан не триватиме все життя. Наприклад, якщо ви недавно розлучилися з партнером, відчуваєте біль, порожнечу та боїтеся, що назавжди залишитесь самотніми — це не так. Відсутність пари — це чудовий шанс зайнятися собою. Приділити увагу внутрішньому стану, тілу, здоров'ю. Соціальна нестабільність — ще одна причина страху самотності. Виражається в порушенні цілісності людини, яка не перебуває в романтичних зв'язках.

Як побороти страх?

Побороти страх самотності можна тільки прийнявши її та усвідомивши, що вона не триватиме вічно. Щасливе життя — це ваш вибір, який не залежить від того, чи є у вас зараз партнер. Ось кілька порад, які вам допоможуть:

 

• Приділіть час своєму здоров'ю.


Боязнь самотності іноді пов'язана з низьким рівнем життєвих ресурсів і енергії. Наприклад, жінка, відчуваючи слабкість і беззахисність, прагне до підтримки сильного чоловіка. Спробуйте замість пошуку розради знайти способи повернути собі сили і впевненість.

 

• Реалізуйте свій потенціал.


Деякі жінки шукають надійного чоловіка, щоб отримати спокій, в тому числі фінансовий. Ніхто не гарантує вам відчуття безпеки. Замість того, щоб розраховувати на допомогу когось, подумайте, як ви можете забезпечити своє майбутнє самостійно.

 

• Позбавтеся забобонів.


Часто стосунки — це нав'язаний соціумом стереотип. Не слухайте родичів і друзів, слідуйте за своїм серцем, реалізуйте тільки свої бажання та цілі.

 

• Усвідомте свій страх.


Чого саме ви боїтеся? Якщо страшно, що партнер вас залише і ви більше нікого не зустрінете та не полюбите — розберіться насамперед у собі та своїх почуттях. Як знайти силу наодинці з собою — практичні поради

 

• Зізнайтеся, що ви відчуваєте.

Повторюйте фразу: «Зараз я самотня та мені погано. Мені здається, що я нікому не потрібна. Але я можу змінити ситуацію і взяти максимум з цього стану. У мене є все — сила і терпіння, щоб стати тою, ким хочу!»

 

• Не сидіть склавши руки.

Займіться чимось корисним: розберіть гардероб, зробіть генеральне прибирання, пориньте в роботу, знайдіть нове хобі, повечеряйте з друзями.

 

• Почніть співати.

Якщо ви самотні та вам погано від цього — розбавте тишу і порожнечу своїм голосом. Співайте або читайте вірші.

 

• Увімкніть музику.

Танцюйте. Займіться спортом. Навчіться насолоджуватися цим станом.

 

• Позбавтеся старих речей.

Почистіть галерею в телефоні. Віддайте старий одяг в дитячий будинок або продайте його. Розберіть книги та полки в кімнатах.

 

• Розмовляйте з собою.

Розповідайте про свої почуття та емоції. Так ви усвідомите важливий факт: «Ви є у себе». При цьому неможливо бути самотнім. Вам потрібно знайти точки опори.

 

• Розширте коло спілкування.

Запишіться на майстер-клас, в спортзал або на курси.