психолог онлайн

Індивідуальна чи групова терапія: що обрати?

14.11.2023
Індивідуальна чи групова терапія: що обрати?
Щодня ми стикаємося з різними неприємними подіями. Це можуть бути побутові негаразди або дещо глобальніше, що впливає на життя в цілому. Разом із цим ми відчуваємо певні емоції: злість, роздратування, зневіру, розчарування тощо. Важливо розуміти, що будь-які негативні відчуття впливають на наш емоційний стан, нерідко спричиняючи стрес. Це може призвести до ментальних проблем і нестабільного психологічного стану. 

Щоб впоратись із внутрішніми кризами та емоційними гойдалками, буде корисною терапія. Та що обрати: індивідуальні чи групові сеанси? У чому різниця і що більш дієве? Розберемось у статті.

Навіщо мені психолог

Перш ніж розглянути особливості терапії, розберемо актуальне для багатьох запитання: навіщо взагалі той психолог. Деякі люди вважають, що психолог потрібен тільки тим, хто має конкретні проблеми, які самотужки не здолати. Та насправді, ходити до психолога — це доволі розповсюджена практика. А враховуючи ті обставини та події, які зараз проживає кожен українець, — ця практика буде корисною майже всім. Як сьогодні, так і в майбутньому. 

Сеанс у психолога — це зовсім не як розмова із подругами. Так, в обох випадках ви проливаєте душу, говорите про потаємне, намагаєтесь розібратись у собі та стосунках. З друзями у вас є певна емоційна прив’язаність, яка працює як система. І ніхто не зацікавлений у тому, щоб ця система змінювалась. 

З психологом такого зв’язку немає. І це дає йому додаткову мотивацію допомогти вам вийти на новий життєвий рівень. Спеціаліст робить вагомий емоційний внесок, який дозволяє об’єктивно подивитись на себе збоку. Побачити всі сильні та слабкі сторони. 
Тепер, власне, про види консультування.

Індивідуальна психотерапія: особливості

Індивідуальна та групова терапія — це абсолютно різні формати роботи. І буде помилкою стверджувати, що якийсь окремий вид консультування буде більш дієвим. Користь можна отримати з будь-якого формату. Багато залежить саме від вашої мотивації, зусиль, готовності діяти та змінювати життя. Крім того, варто враховувати специфіку роботи психолога, не всі проводять групові практики, зосереджуючись виключно на індивідуальних сесіях. І звісно, треба зважати на запит, адже деякі проблеми можна вирішити тільки на індивідуальних зустрічах.

Плюси: 

1. Взаємодія зі своїм внутрішнім «Я».
2. Вся увага психолога зосереджена тільки на вас.
3. Екологічне вираження емоцій. Їх не треба приховувати або уникати, аби не зіткнутись з осудом інших людей в групі.
4. Самостійно обираєте темп, у якому комфортно рухатись.
5. Звільнення від негативних або нав'язливих думок.
6. Глибше занурюєтесь у роботу — швидше отримаєте результат.
7. Більш вільне обговорення особистих тем.
8. Вирішення проблем і внутрішніх конфліктів, які психолог не зможе опрацювати з вами в групі.

Мінуси індивідуальної роботи:

1. Важко наважитись і почати. Постійно з’являтимуться фактори, які будуть стримувати. Доведеться долати саботаж самостійно, без підтримки групи.
2. Вихід із зони комфорту. Правильніше навіть сказати, що це вхід у зону дискомфорту.
3. Вища ціна, адже вся увага зосереджена тільки на вас.

Групова психотерапія: плюси та мінуси

Плюси:

1. Вартість. Групова робота — більш економний варіант, що в принципі логічно.
2. Досвід людей з групи може стати для вас терапевтичним.
3. Легше долати саботаж і спротив. Якщо всі робитимуть практики і завдання, ви так само будете прикладати максимум зусиль.
4. З’явиться додаткова можливість самовдосконалення. Адже учасники групи будуть ділитись власним життєвим досвідом, методами вирішення проблем і конфліктів. У вас буде можливість вчитися на досвіді інших.
5. Можливо, вам буде цікаво спостерігати за тим, як інші учасники змінюються, розвиваються, долають внутрішні конфлікти та кризи.
6. Є теми, про які говорити в групі більш комфортно. Крім того, учасники також могли переживати такий чи схожий досвід. Ви зможете отримати зворотній зв'язок і подивитись на ситуацію під іншим кутом.
7. Ви краще пізнаєте психолога і зрозумієте, чи хочете продовжувати роботу в індивідуальному форматі.

Мінуси групової роботи:

1. Менше уваги від психолога.
2. Треба рухатись по спільній програмі та в єдиному темпі — ніхто не буде підлаштовуватись під вас.
3. Є завдання для самостійної роботи, за якими не завжди буде зворотній зв'язок. Знову ж таки, через кількість людей і специфіку роботи.   

Психологи радять обирати той вид психологічної практики, який буде найбільш комфортним, викликатиме якомога менше спротиву та саботажу. Не треба йти в групову терапію, якщо ви не готові до цього. Краще почати з індивідуальних сесій, а потім обрати — продовжувати чи змінити практику на іншу.