психолог онлайн

Як побудувати довірливі стосунки в парі?

14.11.2023
Як побудувати довірливі стосунки в парі?

Міцний шлюб не складається сам по собі — над стосунками потрібно працювати. Якщо ви прагнете побудувати гармонійні й міцні стосунки з партнером — важливо від самого початку сформувати довіру один до одного.

Професор психології Джон Готтман за 40 років своєї практики спостерігав за більш ніж трьома тисячами пар. Він прийшов до висновку, що основна проблема в шлюбі — це недовіра. У більшості випадків, причиною виникнення конфліктів між закоханими є саме відсутність довіри один до одного.

Довіра в парі — це відчуття повного спокою, відкриті взаємини, які побудовані на впевненості в чесності й порядності іншої людини щодо вас. 

На початку стосунків, а саме в період закоханості, встановлюється початкова довіра. На жаль, вона не може тривати вічно і щойно з'являються сумніви щодо свого партнера — довіра помирає. Причиною цього є бажання чоловіка й жінки здаватися кращими на початку побудови стосунків. Згодом, в міру того, як стосунки стають звичними та втрачають свою початкову новизну, ми стаємо самі собою. Ми починаємо вивчати партнера, з'ясовувати наскільки він заслуговує довіри й вишукувати всі підводні камені. В цей же час на поверхню випливає весь наш попередній досвід побудови стосунків, який багато в чому пояснює сприйняття партнера на цьому етапі відносин.

Період пізнання один одного і прийняття партнера з усіма його переживаннями і прожитим досвідом є дуже важливим періодом для вашого подальшого спільного майбутнього. Тому, незважаючи на те, що кожній людині заважає минулий досвід, важливо пам'ятати, що без певної частки ризику повноцінне життя і повноцінні стосунки неможливі.

Як же навчитися довіряти один одному й побудувати гармонійні стосунки?

Особистий простір. Повну довіру можна побудувати тільки на відчутті повної безпеки. Якщо ви сваритесь, принижуєте один одного вербально або фізично, ви створюєте небезпечне середовище для життя і безліч проблем, які ведуть до руйнування відносин. Також зверніть особливу увагу на своє бажання постійно контролювати партнера — це теж ваша недовіра. Не варто зациклюватися на своєму партнерові та думці, що ви не контролюєте його життя — живіть своїм. Постійні спроби контролю тільки відштовхують вас один від одного і руйнують довіру.

Тому, якщо ваш партнер хоче провести час з друзями, навчіться приймати його бажання і спокійно на них реагувати. Пам'ятайте, що ви завжди можете спокійно обговорити, що для вас є неприйнятним. Наприклад, коли партнер говорить, що хоче піти з друзями і подругами в нічний клуб, а ви розумієте, що ця ідея вам не подобається — краще відразу обговорити це з партнером. Це допоможе вам уникнути проблем взаєморозуміння в майбутньому.

Розкажіть про свої бажання. Часто люди не говорять один одному про свої потреби і бажання. Краще не змушуйте партнера здогадуватися, що ж він повинен для вас зробити і як вчинити в тій чи тій ситуації. Важливо, щоб ви обоє розуміли це. У випадку, якщо один із партнерів виявляє постійну турботу, а інший веде себе більш відсторонено — в результаті один почне відчувати себе забутим і непотрібним, а інший — пригніченим. Такі стосунки не є здоровими, але не потрібно боятися бути вразливим — говоріть один з одним про свої бажання та потреби. 

Навчіться говорити "НІ". Не забувайте, що цілком нормально намагатися дати своєму партнеру те, що зробить його щасливим, але іноді просто необхідно вміти відмовляти. Ви і ваш обранець повинні розуміти і приймати той факт, що неможливо завжди робити все, чого захоче ваш партнер. До того ж, якщо ви не боїтеся відмовити, повага партнера до вас може навіть зрости. Саме вміння відстоювати свої інтереси може підвищити рівень довіри між вами. Головне навчитися дотримуватися особистих кордонів одне одного та не впадати в крайнощі.

Говоріть правду. Перебуваючи у стосунках, ви настільки добре вивчаєте свого партнера, що розумієте мову його тіла і міміку краще, ніж будь-хто інший. І зовсім очевидно, що спроби приховати правду будуть розсекречені. Щоб вам обом не доводилося червоніти та відчувати себе ніяково — будьте чесними один перед одним. Найнадійніший і непохитний зв'язок між людьми виникає тоді, коли людина знає, що може вірити кожному слову своєї коханої людини.

Будьте вірними своєму партнерові. Ваші стосунки швидко закінчаться, якщо у когось із партнерів відсутнє поняття вірності та відданості. Звичайно, бувають випадки, коли люди відновлюються після зради, але для цього знадобиться багато часу й допомога психолога. Тому дуже важливо заздалегідь обговорити тему вірності, позначити своє розуміння відданості, особисті кордони й домовитися бути вірними один одному. А якщо у вашому житті трапилося так, що ваші стосунки більше не приносять вам радість, краще запишіться на консультацію до психотерапевта, а не шукайте собі коханця на стороні. 

Ніяких прихованих мотивів — тільки любов. У стосунках вам обом необхідна впевненість в тому, що вас люблять як неповторну особистість, а не через інші причини. Прихованими мотивами може бути ваше фінансове становище, чарівна зовнішність або ж просто страх самотності. Спробуйте розібратися в собі, щоб бути впевненими в тому, що ви разом з людиною через взаємне щире кохання.

Стосунки — в пріоритеті. Часто буває, що з часом ми сприймаємо нашого партнера як належне. Через це ми нехтуємо інтересами і бажаннями одне одного. Щоб такого не відбувалося, намагайтеся не віддалятися від свого партнера, вкладаючи свій час та енергію в інших людей. Завжди пам'ятайте про свої пріоритети та людину, яку обрали. Якщо ви по-справжньому цінуєте ваші стосунки, вони будуть у вас на перших позиціях списку. Приділяйте вашим відносинам достатньо часу, проводьте разом дозвілля, влаштовуйте собі цікаве проведення часу та цінуєте одне одного.

Пам'ятайте, що в будь-яких стосунках бувають труднощі й негаразди. Однак якщо ви будете неупереджено ставитися до проблем і разом працювати над їх вирішенням, рівень довіри у ваших стосунках буде тільки зростати.